EXTERN

Doborârea zborului MH17: Cum ar fi încercat Rusia, prin intermediul GRU, să împiedice ancheta

post-img

Rusia, prin intermediul GRU, a încercat să folosească mai multe tactici pentru a împiedica ancheta privind doborârea zborului de linie MH17, în Estul Ucrainei. Agenţia de presă Unian, citând cotidianul olandez Volkskrant, care a efectuat o anchetă proprie, precizează că anchetatorii olandezi deţin informaţii cu privire la ingerinţa Rusiei în anchetă.

Olandezii spun că ruşii au încercat să influenţeze ancheta, dar fără succes însă, scrie defenseromania.ro.

NLTimes precizează că imediat după doborârea avionului de linie, Consiliul de Securitate al Olandei a demarat o anchetă şi a luat legătura cu Comitetul Interstatal de Aviaţie din Rusia (MAK), organism responsabil cu supravegherea şi coordonarea zborurilor civile.

Anchetatorii ruşi, oamenii Kremlinului

Doar că, la doar câteva zile, anchetatorii ruşi din cadrul MAK au fost înlocuiţi cu un comitet de stat format din cinci membri, iar şeful de echipă a lucrat anterior în cadrul serviciului de securitate de la Kremlin, scrie sursa citată.

Potrivit Volkskrant, acesta a fost primul pas al guvernului rus în încercarea de a controla ancheta. Dar la doar câteva săptămâni de la tragedia în care 283 de oameni nevinovaţi şi-au pierdut viaţa, în Olanda s-au deplasat piloţi malaezieni care au ajutat la traducerea conversaţiilor pe care le-au avut cu piloţii MH17, înainte ca avionul să fie lovit de o rachetă. În toată acestă perioadă, se pare că doi membri ai GRU se aflau în Olanda. 

GRU a fost şi în Olanda

Ziarul olandez spune că aceştia sunt membri unei unităţi GRU care a fost implicată şi în tentativa de otrăvire a unui traficant de arme bulgar în 2015, într-o lovitură de stat eşuată în Muntenegru în 2016, dar şi ulterior în otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal în 2018. Cotidianul olandez spune că nu e clar ce făceau aceştia în Olanda, dar o conexiune cu ancheta MH17 este mai mult decât evidentă.

Ulterior, după şase luni, s-a dovedit că doi dintre cei care făceau parte din comitetul de stat rus care a cooperat cu partea olandeză în ancheta MH17 erau foşti membri GRU, unul din ei fiind general de armată care la scurt timp după doborârea zborului s-a pronunţat în presă, declarând că e puţin probabil ca avionul să fi fost doborât de o rachetă rusă BUK.

Amintim că anchetatorii olandezi au stabilit, în baza numeroaselor dovezi identificate, că MH17 a fost doborât de o rachetă rusă BUK.

Ruşii ar fi atacat şi cibernetic

Iar episoadele bizare nu se opresc aici. Sursa citată precizează că în momentul în care anchetatorii olandezi din cadrul OVV se aflau în Ucraina, pentru investigaţii, aceştia au raportat că camerele hotelului unde erau cazaţi erau curăţate, în mod suspect, de mai multe ori, uneori chiar de trei ori pe zi. Totodată, la întoarcerea în Olanda au fost găsite programe malware în telefoanele private ale anchetatorilor olandezi.

OVV a raportat, de asemenea, cel puţin o încercare de atac cibernetic asupra serviciului, care s-a dovedit ulterior că a fost instrumentată de grupul de hackeri Fancy Bear, apropiat al GRU. Şi, potrivit Volkskrant, GRU ar fi încercat să acceseze reţeaua de calculatoare a OPCW de la Haga, în 2018.

Toate aceste tentative, transmit olandezii, au îngreunat şi complicat ancheta doborârii zborului de linie MH17, dar nu au reuşit să influenţeze rezultatul ei, au conchis anchetatorii olandezi. 

Amintim că, un avion Boeing, aparţinând Malaysia Airlines, care plecase de la Amsterdam spre Kuala Lumpur, a fost doborât deasupra zonei de conflict din estul separatist al Ucrainei la 17 iulie 2014. Toţi cei 283 de pasageri, dintre care 196 erau olandezi, şi 15 membri au echipajului au murit.