Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Diplome false de asistenţi medicali, puse în vânzare în Bosnia

Jurnaliştii de la o publicaţie bosniacă au reuşit, în numai 17 zile, să cumpere o diplomă de asistent medical. Ancheta a scos la iveală o reţea care vindea diplome de absolvire a liceului sanitar dintr-o localitate din nordul ţării. Documentul este valabil pe tot teritoriul Bosniei-Herţegovina şi în spaţiul Uniunii Europene.

Ca să obţii un asemenea document trebuie să urmezi cei patru ani de studiu.

Ziarista Azra Omerovic a reuşit să cumpere diploma cu 1200 de euro. A dat un telefon unui aşa-numit mediator, susţinând că ar avea nevoie de o calificare de asistent medical pentru că are o ofertă de lucru în Germania.

După mai multe runde de negocieri, presupusa clientă i-a dat traficantului actele cerute pe 20 decembrie.

17 zile mai târziu, intra în posesia diplomei, chiar dacă în perioada sărbătorilor de iarnă nimeni nu lucrează.

Echipa de la publicaţia Zurnal a filmat cu o cameră ascunsă toate momentele şi, la final, i-a spus aşa-numitului mediator că a fost filmat.

În urma anchetei jurnaliştilor de la Sarajevo, procuratura a descins ieri la şcoala care emite diplome contrafăcute.

Explicaţia Ministerului Educaţiei de la Sarajevo este dezarmantă. O lacună legislativă nu le permite autorităţilor să verifice cine şi cum a absolvit cursurile unei asemenea şcoli.

Pe lângă diplomă, ziarista a reuşit să cumpere şi documente care atestă precalificarea ei. Fără să fi dat vreodată pe la vreun curs, în acte figurează că a trecut toate examenele.

Un caz similar a fost scos la iveală de jurnaliştii suedezi în noiembrie, anul trecut. Asistenţii medicali îşi obţinuseră diplomele la o şcoală post-liceală din Tîrgu Mureş.

Similare
RECOMANDĂRI