Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Cum va arăta parteneriatului dintre Statele Unite şi Uniunea Europeană în opinia europarlamentarului Dragoş Tudorache

Cum va arăta parteneriatului dintre Statele Unite şi Uniunea Europeană în timpul preşedinţiei Biden? La o zi după inaugurarea preşedintelui Joe Biden la Washington, europarlamentarul Dragoş Tudorache, din Grupul parlamentar Renew Europe, a discutat despre asta cu editorul politic al Euronews, Darren McCaffrey, şi Steven Erlanger de la New York Times.

Relaţiile dintre America şi Europa, militare şi de securitate, politice, economice sau sociale, se regăsesc în ceea ce se numeşte legătura transatlantică. În opinia lui Dragoş Tudorache, în contextul schimbărilor pe care la poate aduce administraţia noului preşedinte american, viitorul acestei legături este principala temă, nu doar a zilei, ci şi a anului.

„Refacerea legăturii transatlantice va permite soluţionarea multor probleme şi provocări globale. Pentru asta este nevoie de implicare, dacă vrem eficienţă şi rezultate în abordarea lor”, a spus Dragoş Tudorache.

Potrivit lui Steven Erlanger, de la New York Times, un prim indiciu al viitoarelor relaţii a fost discursul de inaugurare. Spre deosebire de predecesorul său, care a venit cu sloganul America First, Joe Biden a vorbit despre unitate şi conciliere.

„Cât de liniştitoare au fost cuvintele pe care le-am aşteptat. Nu întotdeauna emoţionante, uneori clişeu, dar a fost o uşurare să auzi cuvinte despre unitate, cuvinte despre sfărşitul polarizării”, a spus STEVEN ERLANGER, corespondent diplomatic, New York Times.

La doar câteva ore după inaugurare, Biden a demontat moştenirea predecesorului său - a oprit finanţarea pentru construirea zidului de la frontiera cu Mexicul, a anulat interdicţia de călătorie, care a vizat ţările musulmane, a semnat reintrarea SUA în Organizatia Mondială a Sanatatii si in Acordul de la Paris privind protecţia climei. Cu toate acestea, potrivit lui McCaffrey, în primele 6 luni, preşedinţia lui Biden va fi concentrată pe contracararea efectelor pandemiei de covid-19 asupra economiei americane.

„Accelerarea vaccinării, imigrarea, stimulentele fiscale pentru a repune economia pe picioare, asta va consuma primele o sută de zile de administrare Biden. Nu vor fi relaţiile internaţionale”, a spus DARREN MCCAFFREY, editor politic, Euronews.

Un lucru este clar, a adăugat editorul politic de la Euronews - lui Trump nu i-a plăcut Uniunea Europeană, lui Biden – îi place. Iar asta înseamnă că în următorii 4 ani va exista o relaţie mai familială între liderii UE şi preşedinţia americană.
Similare
RECOMANDĂRI