Conflictul dintre China şi India se adânceşte - autorităţile indiene spun că chinezii au „premeditat şi planificat” lupta de luni
Vizualizari:

Conflictul dintre China şi India se adânceşte - autorităţile indiene spun că chinezii au „premeditat şi planificat” lupta de luni

Autorităţile indiene acuză din nou China în ce priveşte conflictul violent de luni de la graniţa dintre cele două ţări, în urma căruia au murit 20 de soldaţi indieni. Indienii spun că atacul a fost „premeditat şi planificat”, relatează The Guardian.

Autorităţile indiene spun că trupele chineze şi-au desfăşurat un cort militar pe partea indiană a graniţei, că au îndiguit un râu, au adus utilaje şi că au aşteptat înconjuraţi de sărmă ghimpată pentru a lansa o ambuscadă.

Incidentul din noaptea de luni, în care 20 de soldaţi indieni au murit iar 76 au fost răniţi, a fost cel mai violent care a avut loc între cele două ţări în ultimii 45 de ani. Autorităţile nu au precizat dacă printre militarii săi au fost victime. Zece soldaţi indian care ar fi fost capturaţi de armata chineză în timpul atacului au în India în noaptea de joi.

India şi China continuă să dea vina una pe cealaltă pentru confruntarea sângeroasă. China care acum spune despre valea Galwan din Ladakh că este teritoriul său suveran, a acuzat trupele indiene că păşesc ilegal pe teritoriul său.

„Responsabilitatea aparţine în totalitate statului indian”, a spus Zhao Lijian, purtător de cuvânt al ministerului de Externe chinez. 

De cealaltă parte, India cauză China că acţionează „premeditat şi planificat” pe partea sa de graniţă. Imagini din satelit ale Văii Galwan de dinainte de conflict, arată activitate crescută pe partea chineză a graniţei, inclusiv îndiguirea unui râu şi mişcarea trupelor şi utilajelor militare în aproapierea graniţei mult-disputate şi foarte vag definite.

Institutul Australian pentru Politici de Strategie a analizat imaginile din satelit şi a concluzionat că există „dovezi care sugerează puternic că armata chineză a trecut în mod regulat graniţa în partea indiană”.

Confruntarea dintre militarii indieni şi cei chinezi în urma căreia cel puţin 20 de soldaţi indieni au fost ucişi a fost o bătaie generală care a durat ore bune şi în care 600 de combatanţi au aruncat unii în alţii cu pietre, s-au bătut cu bare de metal sau chiar cu mâinile goale.

Lupta s-a desfăşurat pe terenul abrupt şi dificil din zona Ladakh, regiuna Kaşmir. Majoritatea celor ucişi şi-au pierdut echilibrul sau au fost aruncaţi de pe crestele înguste ale munţilor Himalaya.

Similare
RECOMANDĂRI