EXTERN

Brexit: Liderii UE au convenit să prelungească negocierile pentru un acord comercial, dar intensifică şi pregătirile în caz de ''no deal''

post-img

Liderii statelor Uniunii Europene au convenit joi să continue să discute cu Regatul Unit pentru a încheia un acord comercial "în următoarele săptămâni", dar au decis, de asemenea, să intensifice pregătirile în caz că aceste negocieri problematice vor eşua, relatează AFP.

Consiliul European "constată cu îngrijorare că progresele realizate (în negocieri) asupra chestiunilor cheie care interesează Uniunea nu sunt nici acum suficiente pentru ca un acord să fie încheiat", se menţionează în concluzii summitului pe acest dosar, primul abordat.

Discuţiile sunt blocate de luni de zile în trei puncte prioritare pentru UE: pescuitul, garanţiile solicitate britanicilor în materie de concurenţă şi maniera de reglementare a diferendelor privind un viitor acord.

Liderii celor 27 de state membre, care s-au întâlnit la Bruxelles pentru a discuta despre relaţia post-Brexit cu Londra, au convenit în concluziile adoptate "să continue negocierile în săptămânile următoare". În acelaşi timp, ei au cerut Regatului Unit să facă "gesturile necesare" pentru a se ajunge la un acord.

Liderii UE au subliniat, de asemenea, că divorţul Regatului Unit de UE din acest an trebuie implementat deplin până la sfârşitul anului, o referire la un nou proiect de lege din parlamentul britanic cunoscut sub numele de legea pieţei interne, care dacă va fi aprobată va invalida o parte din prevederile acordului de Brexit.

"Vrem un acord, dar evident nu cu orice preţ. Trebuie să fie un acord corect care serveşte interesele ambelor părţi", a declarat cancelarul german Angela Merkel, a cărui ţară exercită preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

Irlanda, statul UE cel mai expus la o ieşire dezordonată a Regatului Unit, a apreciat că un acord între a şasea economie a lumii şi cel mai mare bloc comercial de pe glob este chiar mai important acum, dat fiind haosul economic provocat de criza COVID-19. "Putem să rezolvăm asta în interiorul calendarului pe care îl avem", a spus prim-ministrul irlandez Micheal Martin.

Dată fiind criza economică şi instabilitatea globală, ar fi o "nebunie" dacă cele două părţi nu ar reuşi să ajungă la un acord, a spus şi premierul olandez Mark Rutte.