Autorităţile din Filipine au început evacuările în zonele de coastă înaintea sosirii unui taifun foarte de puternic
Vizualizari:

Autorităţile din Filipine au început evacuările în zonele de coastă înaintea sosirii unui taifun foarte de puternic

Autorităţile din Filipine au început joi evacuarea a mii de persoane din zonele de coastă înaintea sosirii unui taifun deosebit de puternic, însoţit de rafale de vânt de până la 205 kilometri pe oră, potrivit Agerpres.

Conform prognozelor, taifunul Mangkhut va lovi ţărmul în prima parte a zilei de sâmbătă în extremitatea nordică a insulei Luzon şi va fi cea mai puternică dintre cele 15 furtuni care au afectat Filipinele anul acesta.

Echipele de intervenţie medicale şi de urgenţă au fost mobilizate, utilajele de intervenţie şi bunuri în valoare de peste 1,7 miliarde de pesos (31,45 milioane de dolari), pregătite înainte ca Mangkhut să lovească ţărmul filipinez în drumul său către China şi nordul Vietnamului.

"Acum au loc evacuări preventive în anumite regiuni", a spus Manuel Mamba, guvernatorul provinciei Cagayan (nord-est), unde şcolile şi birourile au fost închise, iar poliţia, armata şi paza de coastă au primit dispoziţie să fie pregătite.

"Nu mai sunt oameni pe străzi deoarece se pregătesc de venirea furtunii", a precizat oficialul la un post de radio.

Taifunul Mangkhut, care în limba thailandeză înseamnă fructul mangustan, are un diametru de circa 900 de kilometri şi aduce rafale de vânt cu viteze de până la 255 de kilometri pe oră.

Forţa acestui ciclon este comparabilă cu cea a taifunului Haiyan, care a devastat zonele din centrul arhipelagului în 2013, provocând moartea a 6.300 de persoane.

Preşedintele Rodrigo Duterte şi lideri din domeniul apărării, interne şi energie s-au reunit în cadrul unei informări pe tema planurilor de urgenţă care vor fi puse în aplicare. Furtuna ar putea afecta 4,3 milioane de persoane, dintre care 800.000 trăiesc în sărăcie.

"Îmi fac griji în special pentru casele care nu au o construcţie solidă", a spus Marilou Cayco, guvernatoarea provinciei Batanes, formată dintr-un şir de şapte insule izolate situate la 240 de kilometri de continent şi unde 3.000 de familii ar putea fi afectate.

Mangkhut s-a intensificat după ce a lovit luni teritoriile americane din Pacific Guam şi Insulele Mariane de Nord, dărâmând arbori şi linii de electricitate şi lăsând sute de oameni fără locuinţe.

"Nu este vorba doar despre inundaţii. Ar putea genera valuri uriaşe când va lovi ţărmul", a spus Vicente Malano, administratorul agenţiei meteorologice filipineze PAGASA.

Rezidenţii din Santa Ana, un oraş pescăresc lovit deseori de furtuni, au astupat ferestrele şi au baricadat locuinţele.

"Locuitorii din Santa Ana sunt pregătiţi să plece în orice moment'', a declarat telefonic Alvin Belonio, un muncitor care lucrează la o casă de vacanţă. "Cei care locuiesc în apropierea ţărmului au plecat deja", a subliniat el.
Similare
RECOMANDĂRI