Au început discuţiile dintre SUA şi Rusia la Geneva. Soarta Ucrainei şi securitatea Europei sunt subiectele aflate pe masă
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Au început discuţiile dintre SUA şi Rusia la Geneva. Soarta Ucrainei şi securitatea Europei sunt subiectele aflate pe masă

La Geneva au început negocierile oficiale între delegaţiile din SUA şi Rusia cu privire la situaţia de la frontiera cu Ucraina. Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că summitul a început la ora 10:00, ora României. Discuţiile sunt conduse de secretarul de stat adjunct Wendy Sherman şi ministrul de externe adjunct Serghei Riabkov.

Un convoi de vehicule negre cu plăcuţe diplomatice ruseşti a sosit cu puţin timp în urmă la porţile misiunii americane de la Geneva. Geneva, supranumită capitala păcii, este locul favorit pentru întâlnirile dintre cele două mari puteri şi găzduieşte din nou discuţii între Rusia şi Statele Unite, după ce anul trecut a găzduit întâlnirea dintre preşedinţii Joe Biden şi Vladimir Putin.

De altfel, oraşul elveţian a găzduit în 1985 şi summitul dintre preşedintele american Ronald Reagan şi omologul său sovietic Mihail Gorbaciov.  Negocierile pentru soarta Ucrainei au început încă de duminică seară, cu o cină de lucru între şefii delegaţiilor SUA şi ai Rusiei. Serghei Riabkov şi alţi oficiali ruşi s-au întâlnit timp de peste două ore cu secretarul de stat adjunct al SUA şi echipa ei la reşedinţa de lux a ambasadorului SUA din Geneva, potrivit ABC News

Cele două părţi au declarat că discuţiile au fost „complicate”.

SUA şi aliaţii lor sunt gata să discute cu Rusia în cadrul negocierilor privind Ucraina despre posibilitatea ca fiecare parte să-şi limiteze exerciţiile militare şi desfăşurarea de rachete în regiune, însă nu sunt dispuse să discute despre limitarea desfăşurării de trupe americane sau despre poziţionarea forţelor americane în ţările NATO din regiune. 

O săptămână intensă pe plan diplomatic

Negocierile bilaterale ruso-americane de luni de la Geneva au loc în condiţiile în care Moscova continuă să aducă la graniţa cu Ucraina forţe şi echipamente, ameninţând că va lua măsuri militare dacă Washingtonul şi aliaţii săi nu vor răspunde preocupărilor de securitate ale Kremlinului.

Delegaţia americană care participă la negocieri este condusă de adjunctul secretarului de stat, Wendy Sherman, iar Moscova este reprezentantă de Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de externe.

Negocierile de la Geneva vor fi urmate miercuri de o reuniune specială a Consiliului NATO-Rusia la Bruxelles, iar joi de o sesiune a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, la Viena.

Toate aceste discuţii au ca scop evitarea unei crize, după ce Vladimir Putin a trimis zeci de mii de militari de-a lungul graniţei cu Ucraina, generând temeri că ar pregăti o invazie în Ucraina.

Discuţiile vor avea doar un caracter exploratoriu

Un înalt oficial al administraţiei americane a declarat că discuţiile de la Geneva vor avea doar un caracter exploratoriu, iar Statele Unite nu-şi vor lua niciun angajament ferm.

În Consiliul NATO-Rusia, o reuniune în format mai amplu, care permite reprezentanţilor Moscovei şi celor 30 de ţări aliate să-şi expună poziţiile, este de aşteptat ca tonul să fie mai ridicat.

După invadarea Georgiei în 2008, Kremlinul a cerut în mod similar un nou acord european de securitate, constrângător din punct de vedere juridic, ceea ce a dus la discuţii în cadrul OSCE cunoscute sub numele de Procesul Corfu, apoi la un summit, în 2010, la Astana. Însă eforturile diplomatice nu dus la încheierea unui acord.

„Ceea ce facem acum în linişte, în spatele scenei, este să discutăm cu toţi actorii, inclusiv cu ruşii, cu aliaţii şi ţările nealiniate, despre cel mai bun format pentru a avea un dialog serios, semnificativ, orientat către obţinerea de rezultate privind securitatea europeană”, a declarat ambasadorul SUA la OSCE, Michael Carpenter. 

Similare
RECOMANDĂRI