EXTERN

Au început discuţiile Consiliului NATO-Rusia. Tensiunile sunt în creştere, iar aşteptările unui rezultat concret sunt scăzute

post-img

Discuţiile dintre NATO şi Rusia au loc miercuri la Bruxelles, pe fondul pesimismului faţă de progresele înregistrate în urma atitudinilor fără compromisuri adoptate de Moscova şi Washington cu privire la tensiunile din Europa de Est. Ambele părţi au aşteptări scăzute în privinţa unui rezultat agreat de comun acord, deoarece Moscova îşi continuă acumularea agresivă de trupe militare la frontiera rusă cu Ucraina, iar SUA nu doreşte să facă concesii privind anularea extinderii NATO spre est.

Având în vedere mobilizarea trupelor ruseşti în apropierea Ucrainei, SUA au respins cererea Moscovei de a opri expansiunea NATO. La rândul său, Kremlinul a spus că analizează dacă merită să fie continuate negocierile, transmite Euronews.

La discuţiile dintre Rusia şi SUA, desfăşurate de luni de la Geneva, Moscova a insistat asupra garanţiilor care împiedică extinderea NATO în Ucraina şi alte ţări ex-sovietice. SUA au respins ferm cererile.

„Nu vom permite nimănui să submineze politica NATO cu uşile deschise”, a declarat Julianne Smith, ambasadorul SUA pe lângă NATO, fixând astfel un ton dur pentru următoarele discuţii cu Moscova şi excluzând orice concesii privind extinderea Alianţei către est.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a descris discuţiile de la Geneva drept „deschise, cuprinzătoare şi directe”, dar a subliniat că Moscova doreşte rezultate rapide. „Nu vedem niciun motiv semnificativ ca să ne facă să fim optimişti”, a transmis Peskov.

Acesta a mai adăugat că discuţiile de miercuri desfăşurate în cadrul Consiliului NATO-Rusia, precum şi reuniunea de joi a OSCE, care se va desfăşura la Viena, vor evidenţia dacă mai merită purtate negocieri ulterioare acestei triade diplomatice din această săptămână.

„După aceste discuţii va fi clar în ce direcţie vom merge, cum să procedăm şi dacă are sens să mai purtăm alte negocieri”, a mai subliniat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, adăugând şi că „nu acceptăm să tragem de acest proces de negociere la nesfârşit”.

Ambasadoarea Julianne Smith a declarat că „niciun aliat din cadrul NATO nu este dispus să cedeze sau să negocieze orice chestiune în legătură cu politica uşilor deschise a Alianţei”. „Avem o respingere fermă şi respingem propunerile de securitate care sunt pur şi simplu inacceptabile”, a spus Smith reporterilor, adăugând că „există o unitate şi un consens larg răspândit în întreaga Alianţă cu privire la provocarea care se află în faţa noastră”.

SUA estimează că Rusia a adunat aproximativ 100.000 de soldaţi în apropierea graniţei cu Ucraina, o acumulare care a stârnit temeri privind o incursiune armată a Moscovei în ţara condusă de Volodimir Zelenski.

Moscova spune că nu plănuieşte să atace Ucraina şi respinge cererea Washingtonului de a-şi retrage trupele armate, spunând că are dreptul să le desfăşoare oriunde dacă este necesar.

Vladimir Putin a avertizat că Kremlinul va lua „măsuri tehnico-militare”, fără să le specifice în mod concret, dacă SUA şi aliaţii săi nu vor îndeplini cerinţele sale. De asemenea, liderul de la Moscova a vorbit cu membrii Consiliului de Securitate al Rusiei, spunând că doreşte să discute probleme legate de securitate şi infrastructură în zonele de frontieră.