EXTERN

Astăzi în istoria UE: Se împlinesc 30 de ani de la semnarea Tratatului de la Maastricht, piatra de temelie a Uniunii Europene

post-img

Astăzi se împlinesc 30 de ani de la semnarea Tratatului de la Maastricht, semnat la 7 februarie 1992 de 12 state membre ale Comunităţii Europene, transformând comunitatea în ceea ce astăzi cunoaştem drept Uniunea Europeană. În prezent, doar 11 din statele respective mai sunt ţări membre ale UE, după ce Marea Britanie a devenit, la 1 februarie 2020, primul stat care a ieşit din Uniune.

Tratatul de la Maastricht este cunoscut drept actul oficial de naştere a Uniunii Europene, el fiind semnat la 7 februarie 1992 şi intrat în vigoare la 1 noiembrie 1993 după ratificarea sa de către toate statele membre. Negocierile au fost finalizate în decembrie 1991.

Documentul a marcat începutul “unei noi etape în procesul de creare a unei uniuni tot mai strânse între popoarele Europei”, notează caleaeuropeana.ro

De altfel, prin Tratatul de la Maastricht, Uniunea Europeană ia naştere sub această denumire.

„Astăzi se împlinesc 30 de ani de la semnarea Tratatului de la Maastricht, piatra de temelie a Uniunii Europene. Tratatul stabilea norme clare pentru viitoarea monedă unică, pentru politica externă şi de securitate şi pentru o cooperare mai strânsă în domeniul justiţiei şi afacerilor interne”, a scris Reprezentanţa Comisiei Europene în România, pe Facebook.

Cele 12 state ale Comunităţilor, în baza a trei piloni – Comunităţile, cooperare în materie de politică externă şi de securitate comună, cooperare în materie de justiţie şi afaceri interne – semnează Tratatul de la Maastricht ce înfiinţează Uniunea Europeană.

Tratatul prevedea crearea monedei unice – euro, înfiinţarea Uniunii economice şi monetare şi menţiona, pentru întâia oară, sintagma de cetăţenie europeană. Totodată, piaţa unică europeană – bazată cele patru libertăţi de circulaţie (bunuri, capitaluri, persoane şi servicii) – a devenit garant al bunăstării europene.

Prin Tratatul de la Maastricht a fost înfiinţat şi Comitetul European al Regiunilor, adunarea UE a autorităţilor locale şi locale din statele membre ale Uniunii Europene care în anul 2019 a împlinit 25 de ani de la crearea sa propriu-zisă.

Astăzi, la 30 de ani distanţă de la semnarea importantului document, Uniunea Europeană este compusă din 27 de state membre, după ce Marea Britanie a părăsit UE la 1 februarie 2020, devenind primul stat în această ipostază politică.

Pentru prima dată în istorie, Comisia Europeană, Parlamentul European Banca Centrală Europeană sunt condusă de două femei, Ursula von der Leyen, Roberta Metsola şi Christine Lagarde, iar UE se confruntă cu cea mai gravă de la înfiinţare, pandemia de coronavirus, fapt care a determinat statele membre şi instituţiile UE să negocieze şi să pună în practică cel mai amplu program de redresare economică, alăturând Cadrului Financiar Multianual 2021-2027 de 1.074,3 miliarde de euro, un fond de relansare Next Generation EU de 750 de miliarde de euro, conceput pe filosofia punerii în comun a datoriilor

Afectată de pandemie, UE se pregăteşte să concretizeze lucrările Conferinţei privind viitorul Europei, un amplu demers instituţional, politic, dar şi societal, care ar putea implica amendarea Tratatelor Uniunii Europene, deşi este puţin probabil.