Armata rusă începe ample manevre militare la frontiera cu UE
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Armata rusă începe ample manevre militare la frontiera cu UE

Rusia a lansat joi marile manevre militare comune cu Belarus, denumite „Zapad 2017” sau „Vest 2017”, nume care pare să definească posibila ţintă a acestor exerciţii. Manevrele se încheie pe 20 septembrie, scrie Europa Liberă.

Rusia insistă că ar fi vorba de manevre „pur defensive”. Şeful statului major rus, Valeri Gherasimov, a asigurat la începutul lunii septembrie, într-o rară întâlnire la Baku cu şeful Comitetului militar NATO, cehul Petr Pavel, că aceste manevre erau planificate „de mult timp” şi nu „vizează o ţară anume”, scrie Europa Liberă.

Autorităţile din Belarus au încercat şi ele să înlăture îngrijorările occidentale, spunând că manevrele nu violează acordurile internaţionale. O oficialitate de rang înalt de la Ministerul Apărării din Belarus, general-maiorul Aleh Voinau, le-a spus reporterilor la Minsk miercuri că organizaţiile şi guvernele străine, inclusiv OSCE, au fost informate din timp despre exerciţiul „Zapad 2017” în concordanţă cu regulile cunoscute ca Documentul de la Viena. Voinau a mai spus că manevrele respectă înţelegerile internaţionale în ce priveşte numărul de militari şi armamentul folosit.

Moscova a anunţat participarea a aproximativ 12.700 de militari timp de o săptămână de-a lungul graniţei cu Lituania şi Polonia, mai exact în Belarus, în enclava Kaliningrad şi în mai multe regiuni din nord-vestul Rusiei.

Polonia şi statele baltice se simt vizate şi ameninţate de aceste manevre, mai ales după ce Rusia a anexat abuziv peninsula Crimeea în 2014. Unele ţări, cu Lituania şi Estonia în frunte, se îndoiesc de veridicitatea cifrelor prezentate de Moscova pentru exerciţiile sale militare şi menţionează „mai mult de 100.000 de soldaţi" mobilizaţi între 14 şi 20 septembrie.

Similare