Adunarea Generală a ONU a blocat rezoluţia Rusiei privind ridicarea sancţiunilor în contextul pandemiei de COVID-19
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Adunarea Generală a ONU a blocat rezoluţia Rusiei privind ridicarea sancţiunilor în contextul pandemiei de COVID-19

Ucraina, Georgia, Marea Britanie, Statele Unite şi Uniunea Europeană au blocat în cadrul Adunării Generale a ONU rezoluţia privind „solidaritatea în lupta împotriva coronavirusului COVID-19, precum şi respingerea războaielor comerciale şi a sancţiunilor unilaterale”. Documentul a fost depus de Rusia la sfârşitul lunii martie şi susţinut de 28 de state membre ale ONU, a declarat Misiunea Ppermanentă a Rusiei la ONU.

„Nu s-a reuşit adoptarea consensuală a documentului pe care l-am trimis. Acesta a fost împiedicat de Ucraina, Georgia, Marea Britanie, SUA şi UE. Regretăm că un grup mic de apologeţi a politicii de sancţiuni nu au fost pregătiţi să răspundă apelului secretarului general al ONU şi nu au putut renunţa la abordările şi interesele politizate ale sale. În consecinţă, va fi mult mai dificil să dăm un răspuns global şi solid la ameninţarea noii pandemii. Un număr imens de oameni, în special în ţările în curs de dezvoltare, ar putea suferi”, se arată în declaratia Rusiei, scrie paginaderusia.ro.

Anterior, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, într-o scrisoare adresată ţărilor G20, a cerut interzicerea taxelor vamale şi a cotelor, precum şi ridicarea sancţiunilor pentru a ajuta astfel în combaterea pandemiei COVID-19.

Versiunea rusă a rezoluţiei prevedea anularea războaielor comerciale şi a sancţiunilor unilaterale impuse ocolind Consiliul de Securitate al ONU, precum şi recunoaşterea rolului coordonator al OMS în lupta împotriva pandemiei, asistenţă pentru statele cele mai afectate, în special ţările în curs de dezvoltare şi contracararea speculaţiilor financiare cu bunuri esenţiale.

Comentariul Rusiei arată că partea rusă este interesată să „audă şi să vadă în scris logica şi argumentele în favoarea blocarii proiectului nostru de Declaraţie de către UE, Statele Unite şi Marea Britanie”. În acelaşi timp, se observă că Rusia „ar fi bucuroasă să scape şi să elibereze Ucraina şi Georgia de aceste eforturi, întrucât argumentele lor sunt, ca de obicei, arogante şi politizate”.

Rusia suferă de sancţiunile internaţionale de şase ani. Acestea au început să fie introduse în 2014 după anexarea Crimeei. Adunarea generală a ONU nu a recunoscut actul unilateral al Rusiei de anexarea a teritoriului apartinand unul alt stat membru ONU. Poziţia Rusiei a fost susţinută doar de Armenia, Belarus, Bolivia, Cuba, Coreea de Nord, Nicaragua, Sudan, Siria, Venezuela şi Zimbabwe.

În legătură cu disputa teritorială privind Crimeea, Ucraina, Statele Unite, Uniunea Europeană şi alte ţări au impus o serie de sancţiuni împotriva Rusiei. În plus, au fost impuse sancţiuni pentru alte etape agresive din partea Rusiei, inclusiv pentru amestecul în alegerile americane şi atacul chimic din orasul britanic Salisbury, unde au fost otraviti fostul colonel GRU Serghei Skripal şi fiica sa.

Potrivit experţilor citaţi de RBC, spre finalul anului 2019 Rusia a pierdut din cauza sancţiunilor circa 800 de miliarde de ruble , iar creşterea economică a încetinit cu 1,2 puncte procentuale.

Cu toate acestea, în discursurile adresate publicului, preşedintele rus Vladimir Putin susţine că sancţiunile ruseşti nu numai că nu au făcut rău, ci din contra, au adus numai benefici. Potrivit acestuia, economia ţării s-a adaptat la şocurile externe – rubla a devenit mai stabilă, ceea ce a contribuit la „detaşarea” economiei ruse de pieţele petroliere mondiale.

„Am obţinut 24 miliarde de venituri din export – este pur şi simplu incredibil. Nimeni nu ar fi crezut acum câţiva ani. Am cheltuit – şi nu degeaba – sume uriaşe de bani, care sunt măsurate în trilioane, pentru substituirea importurilor. Dar rezultatul este că, în Rusia, unde niciodată nu a existat industie de motoare pentru elicoptere, acum exista una. Unde nu am avut motoare pentru nave marine, acum avem”, a spus Putin la o conferinţa de presă de anul trecut.

Între timp, teama de noi sancţiuni este mai eficientă decât sancţiunile în sine. Este atât de mare încât chiar şi giganţii privati si de stat din Rusia, unii în strânsă legătură cu statul (de exemplu, Sberbank) refuză să lucreze în Crimeea şi dupa şase ani de la anexarea acestei provincii de catre Rusia.

Sancţiunile afectează nu numai industria turistică şi sectorul financiar, ci şi pe cetăţenii obişnuiţi. Promisiunile conducerii ruse privind înlocuirea importurilor nu s-a concretizat, iar deficitul de medicamente apărut în Rusia este cauza principala a cresterii mortalitatii infantile.

Cu toate acestea, Moscova consideră că problema apartenenţei Crimeei este închisă o dată pentru totdeauna. „Problema este închisă pentru totdeauna; acolo a avut loc un referendum”, a declarat premierul rus Dmitri Medvedev în 2016. De atunci, poziţia părţii ruse nu a suferit modificări.

Similare
RECOMANDĂRI