România: Comisia Europeană aprobă redirecţionarea a 550 milioane de euro din fondurile de coeziune pentru sprijinirea IMM-urilor afectate de COVID-19
Sursa foto:Caleaeuropeana.ro Vizualizari:

România: Comisia Europeană aprobă redirecţionarea a 550 milioane de euro din fondurile de coeziune pentru sprijinirea IMM-urilor afectate de COVID-19

Comisia Europeană a aprobat modificarea programului operaţional „Competitivitate” din România, redirecţionând 550 de milioane de euro din finanţarea aferentă politicii de coeziune pentru a amortiza efectele negative ale crizei coronavirusului asupra economiei ţării, potrivit unui comunicat. Sprijinul financiar acordat va ajuta mai mult de 120.000 de întreprinderi micro, mici şi mijlocii (IMM-uri) şi implemenetarea iniţiativelor de digitalizare şi educaţie electronică.

„Datorită flexibilităţii oferite de iniţiativa Comisiei de răspuns la coronavirus (CRII), companiile româneşti pot beneficia de acest sprijin vital pentru a rezista dificultăţilor provocate de pandemie şi pentru a salva locuri de muncă. Împreună cu fondurile UE orientate deja către sectorul de sănătate din România, formare, educaţie şi infrastructură, aceasta este o oportunitate unică pentru o redresare economică promptă. Acum este extrem de important să punem rapid în aplicare aceste măsuri”, a declarat Elisa Ferreira, comisarul european pentru coeziune şi reforme.

România a mobilizat deja 350 de milioane de euro din fonduri UE pentru a sprijini lucrătorii din domeniul sănătăţii  aflaţi în prima linie a luptei împotriva pandemiei.

Modificările sunt posibile datorită flexibilităţii excepţionale din cadrul Iniţiativei de investiţii pentru răspunsul la coronavirus (CRII) şi a Iniţiativei de investiţii pentru răspunsul la coronavirus (CRII +), care permit statelor membre să utilizeze finanţarea aferentă politicii de coeziune pentru a sprijini sectoarele cele mai expuse pandemiei.

Acestea vor consolida efectul transformator pe care îl au fondurile politicii de coeziune asupra economiei româneşti prin finanţarea inovaţiei, cercetării, instruirii, educaţiei, gestionării moderne a apei, sistemelor de canalizare, drumurilor noi şi a altor infrastructuri.

Fondurile UE aferente politicii de coeziune sprijină sectorul sănătăţii, ajută economia şi protejează locurile de muncă. În perioada 2014-2020, UE investeşte în România 30,3 miliarde EUR prin politica de coeziune.

Datorită Iniţiativei de investiţii pentru răspunsul la coronavirus, un total de 1,35 miliarde de euro sunt mobilizate acum în cadrul finanţării aferente politicii de coeziune pentru a aborda criza actuală şi efectele acesteia în România.

Similare
RECOMANDĂRI