Planul european de combatere a cancerului: O nouă abordare a UE în materie de prevenire, de tratament şi de îngrijire
Sursa foto:stiritvr.ro Vizualizari:

Planul european de combatere a cancerului: O nouă abordare a UE în materie de prevenire, de tratament şi de îngrijire

Astăzi, 3 februarie, în ajunul Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului, Comisia Europeană prezintă Planul european de combatere a cancerului– o prioritate majoră în domeniul sănătăţii a Comisiei von der Leyen şi un pilon esenţial al unei uniuni europene a sănătăţii puternice. Având ca punct de plecare noi tehnologii, cercetare şi inovare, Planul de combatere a cancerului stabileşte o nouă abordare a UE în materie de prevenire, de tratament şi de îngrijire în domeniul cancerului. Acest plan va aborda întregul parcurs al bolii, de la prevenire la calitatea vieţii pacienţilor bolnavi de cancer şi a persoanelor care au supravieţuit acestei boli, concentrându-se asupra acţiunilor în cazul cărora UE poate genera cea mai mare valoare adăugată.

Planul european de combatere a cancerului va fi sprijinit prin acţiuni care acoperă mai multe domenii de politică, de la ocuparea forţei de muncă, educaţie, politică socială şi egalitate, trecând prin domeniile comercializării, agriculturii, energiei, mediului şi climei, până la transporturi, politica de coeziune şi impozitare.

Patru domenii principale de acţiune

Planul de combatere a cancerului este structurat în jurul a patru domenii principale de acţiune, cu 10 iniţiative emblematice şi numeroase acţiuni de sprijin. Acest plan va fi pus în aplicare cu ajutorul întregii game de instrumente de finanţare ale Comisiei, pentru acţiunile de combatere a cancerului fiind alocat special un cuantum total de 4 miliarde EUR, inclusiv din partea programelor „UE pentru sănătate”, „Orizont Europa” şi „Europa digitală”.

În plus, pentru a sprijini noile tehnologii, cercetarea şi inovarea, va fi lansat un nou Centru de cunoştinţe privind cancerul, care va contribui la coordonarea iniţiativelor ştiinţifice şi tehnice legate de cancer la nivelul UE. Va fi instituită o iniţiativă europeană privind imagistica în domeniul cancerului, cu scopul de a sprijini dezvoltarea unor noi instrumente asistate de calculator pentru îmbunătăţirea medicinei personalizate şi a soluţiilor inovatoare.

Se va acorda o atenţie deosebită copiilor, prin lansarea iniţiativei „Ajutorarea copiilor cu cancer”, pentru a se asigura accesul copiilor la servicii rapide şi optime de depistare, de diagnosticare, de tratament şi de îngrijire. În fine, pentru identificarea tendinţelor, a disparităţilor şi a inegalităţilor dintre statele membre şi dintre regiuni, în 2021 va fi creat un registru privind inegalităţile în domeniul cancerului.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: „În 2020, în timp ce ne luptam cu toţii cu pandemia de COVID-19, mulţi dintre noi purtau, în acelaşi timp, o luptă tăcută. Lupta împotriva cancerului. În 2020, am pierdut 1,3 milioane de europeni din cauza acestei boli. Din păcate, numărul cazurilor este în creştere. De aceea prezentăm astăzi Planul european de combatere a cancerului. Lupta celor care se bat cu cancerul este şi lupta noastră, aici, în Europa.”

Margaritis Schinas, vicepreşedinte al Comisiei Europene, a declarat: „Prezentăm astăzi un Plan antropocentric de combatere a cancerului care abordează toate unghiurile – prevenire, diagnosticare, tratament şi supravieţuire –, onorând astfel unul dintre angajamentele principale ale acestei Comisii. Acest plan este unic, deoarece se bazează pe o abordare de integrare a sănătăţii în toate politicile, reunind toate acţiunile în cadrul unui obiectiv comun – de a învinge cancerul. Planul se referă la sănătate, dar merge dincolo de politica în domeniul sănătăţii. Este vorba despre un efort la nivelul întregii societăţi. Într-o uniune europeană a sănătăţii puternică, cancerul devine o prioritate politică, ştiinţifică şi operaţională comună.”

Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate şi siguranţă alimentară, a declarat: „Este vorba, în primul rând, despre oameni. Despre sărbătorirea şi întărirea rezilienţei şi despre tratarea cancerului ca boală care poate şi trebuie să fie învinsă. O uniune europeană a sănătăţii puternică este o Uniune în care cetăţenii sunt protejaţi împotriva cancerelor care pot fi evitate, în care au acces la depistare şi diagnosticare timpurie şi în care toată lumea beneficiază de acces la o îngrijire de înaltă calitate, în toate stadiile. Acestea sunt obiectivele pe care dorim să le realizăm prin planul nostru de combatere a cancerului – un impact concret asupra îngrijirii în domeniul cancerului în anii care vin. Pentru mine, acesta nu este doar un angajament politic, ci şi un angajament personal.”

În 2020, 2,7 milioane de persoane din Uniunea Europeană au fost diagnosticate cu această boală şi alte 1,3 milioane de persoane şi-au pierdut viaţa din această cauză.

Planul european de combatere a cancerului constituie un pilon esenţial al Uniunii Europene a sănătăţii prezentate de preşedinta von der Leyen în noiembrie 2020, făcând apel la crearea unei Uniuni Europene mai sigure, mai reziliente şi mai bine pregătite.

UE depune eforturi pentru a combate cancerul de zeci de ani. 

Pe lângă faptul că afectează grav viaţa pacienţilor şi a persoanelor din jurul lor, cancerul are un impact enorm asupra sistemelor noastre de sănătate, asupra economiei noastre şi asupra societăţii în ansamblu. Se estimează că impactul economic global al cancerului în Europa va depăşi 100 de miliarde EUR anual.

În lipsa unor măsuri concludente, se estimează că, până în 2035, numărul cazurilor de cancer va creşte cu aproape 25 %, acesta devenind principala cauză de deces în UE. În plus, pandemia de COVID-19 a afectat grav activităţile de îngrijire în domeniul cancerului, perturbând tratamentele, întârziind stabilirea diagnosticului şi vaccinarea şi afectând accesul la medicamente.

Similare
RECOMANDĂRI