Europa Azi

Mold-street: Câte standarde europene are Republica Moldova

post-img

De la începutul acestui an au fost adoptate cu aplicare în Republica Moldova peste 1.200 de standarde europene şi au fost anulate 517 standarde depăşite, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei şi Infrastructurii.

Totodată în 2020, a fost iniţiat procesul de elaborare a 29 de standarde moldoveneşti pe domeniile neacoperite de standardele europene şi internaţionale, dintre care 10 au fost deja aprobate – nouă se referă la domeniul construcţiilor şi unul privind producţia alcoolică, notează mold-street.com.

Institutul de Standardizare din Moldova (ISM) gestionează un Fond Naţional de Standarde care cuprinde peste 32.500 standarde moldoveneşti, dintre care peste 26.200 sunt standarde europene, 3.800 standarde internaţionale, 2.400 standarde interstatale şi ale altor ţări, precum şi 85 de standarde moldoveneşti originale.

Costul de obţinere a unui standard, pe care îl achită un agent economic la ISM este în medie de 300 lei.

Printre cele mai relevante acţiuni înregistrate de Institutul de Standardizare în prima jumătate a anului 2020, se numără, implementarea a două sisteme de management - Sistemul de Management al Securităţii Informaţiei şi Sistemul de Management al Continuităţii Activităţii, care au rolul de a contribui la sporirea confidenţialităţii, integrităţii şi securităţii informaţiei şi de a asigura continuitatea activităţilor de standardizare.

Republica Moldova urmează să atingă un grad de 100% de preluare a standardelor europene în calitate de standarde moldoveneşti, obligaţie stabilită în Acordul de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană.

Angajamentele în domeniul standardizării asumate în cadrul Acordului de Asociere cuprind următoarele aspecte: transpunerea în mod progresiv a standardelor europene; anularea standardelor conflictuale (care vizează în mod nemijlocit şi GOST-urile sovietice) şi, pregătirea pentru a deveni membru cu drepturi depline în organismele europene de standardizare.

Preluarea standardelor europene creează o serie de oportunităţi precum: facilitarea accesului pe piaţa unică a UE şi încurajarea diversificării pieţelor, unde pot fi comercializate produsele moldoveneşti.

În acelaşi timp, prin implementarea acestor standarde, consumatorii locali se vor bucura de produse mai sigure şi mai calitative, dar şi de produse moldoveneşti conforme cu rigorile europene.