Europa Azi

Europa Azi: Dacian Cioloş a cerut Comisiei Europene măsuri care să determine Ungaria să respecte valorile fundamentele ale UE

Europarlamentarul român Dacian Cioloş, lider al grupului Renew Europe, a cerut Comisiei Europene măsuri care să determine Ungaria să respecte valorile fundamentele ale UE. Cioloş semnalează ameninţări la adresa presei independente, după ce redactorul-şef al principalului site independent de ştiri din Ungaria, a fost forţat să demisioneze. Dacian Cioloş precizează că nu doar autorităţile de la Budapesta încalcă principiile statului de drept. El invocă, în acest sens, ameninţările la adresa independenţei justiţiei din Polonia.

DISENSIUNI PRIVIND LIBERA CIRCULAŢIE ÎN U.E.

Comisia Europeană a luat act de o sesizare a Portugaliei, care acuză unele state al UE de încălcarea obligaţiei de a menţine deschisă libera circulaţie pentru cetăţenii blocului comunitar. Portugalia, Irlanda, Belgia şi Finlanda au impus deja noi restricţii pentru persoanele care vin din Portugalia. Din cauza unor noi focare de Covid-19, şi Spania se pregăteşte pentru restricţii de călătorie. Austria, Italia şi Letonia au impus măsuri pentru persoanele care vin din alte state ale UE, inclusiv din România. Un alt exemplu e cel al Greciei, care a instituit obligativitatea testelor negative pentru cetăţenii români.

U.E. COMBATE ESCROCHERIILE ONLINE

La solicitarea Comisiei Europene, platformele online au eliminat peste 200 de milioane de anunţuri înşelătoare legate de coronavirus. Datele au fost publicate de Reţeaua de cooperare pentru protecţia consumatorilor, responsabilă de combaterea înşelătoriilor online. Potrivit executivului european, o treime din cele 73 de verificări ale platformelor principale, au semnalat un număr important de oferte şi reclame dubioase. Google a raportat blocarea a peste 200 de milioane de anunţuri, eBay a eliminat peste 30 de milioane de listări, iar Facebook a înlăturat cel puţin 2,3 milioane de părţi de conţinut. 

RIGORILE U.E. PENTRU BĂNCILE DIN MAREA BRITANIE

Autoritatea Bancară Europeană le-a cerut băncilor din Marea Britanie să stabilească definitive, până la sfârşitul anului, planurile privind serviciile oferite în UE după Brexit. În prezent, instituţiile financiare cu sediul la Londra, continuă să aibă acces liber pe pieţele din uniune, conform aranjamentelor pentru perioada de tranziţie. Însă ele trebuie să-şi actualizeze licenţa pentru a putea oferi servicii pe teritoriul blocului comunitar şi după 31 decembrie, când expiră perioada de tranziţie. Potrivit estimărilor Băncii Centrale Europene, 42 de bănci din zona euro îşi vor menţine sucursalele în Regatul Unit în urma Brexitului.

LOC DE FRUNTE PENTRU APICULTURA DIN ROMÂNIA 

România este a doua ţară din Uniunea Europeană după numărul de stupi de albine. Potrivit unui raport al Comisiei Europene privind apicultura, doar Spania are un număr mai mare de stupi. Executivul european subliniază în raport importanţa apiculturii din UE şi aminteşte că polenizatorii asigură reproducerea plantelor, stimulând creşterea producţiei agricole a blocului comunitar până la 15 miliarde de euro anual.