Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Europa Azi: Liderii UE revizuiesc priorităţile politice

Liderii Uniunii Europene s-au reunit astăzi, la Bruxelles, la Summit-ul Consiliului European. Timp de două zile, ei vor discuta despre criza COVID-19 şi ridicarea treptată a restricţiilor. În plus, vor încerca să deblocheze pachetul financiar de 1,8 trilioane de euro pentru relansarea economiei după pandemie şi vor conveni asupra unor obiective mai ambiţioase de reducere a emisiilor până în 2030. Şefii de stat şi de guvern vor discuta şi despre lupta împotriva terorismului şi a extremismului, inclusiv online, restabilirea relaţiilor cu Washingtonul şi sancţiunile aplicate Turciei pentru operaţiunile de foraj în apele din estul Mediteranei. Mâine, liderii UE se vor reuni la Summi-tul zonei Euro, pentru discuţii privind uniunea bancară şi a pieţelor de capital.

Municipalităţile Poloniei şi Ungariei, solidare cu UE

În ajunul Summit-ul Consiliului European, început astăzi, aproape 250 de primării din Polonia şi Ungaria au iluminat în albastru clădiri, monumente şi statui, în semn de solidaritate cu Uniunea Europeană. La Budapesta, a fost iluminată în albastru statuia Libertăţii, în timp ce la Varşovia, celebra sirenă de lângă râul Vistula a fost împodobită cu drapelul Uniunii Europene. Asta, în timp ce liderii celor două ţări ameninţau că vor bloca în continuare bugetul UE şi fondul de redresare post-pandemie, din cauza unei clauze care condiţionează accesul la fonduri de respectarea statului de drept. Întrucât Varşovia şi Budapesta se află sub investigaţii Uniunii pentru subminarea independenţei instanţelor şi a presei, acestea riscă să piardă accesul la banii europeni.

UE şi Regatul Unit rămân fără un Acord comercial

Uniunea Europeană şi Regatul Unit au decis să prelungească cu 72 de ore negocierile asupra unui acord privind relaţiile post-Brexit. În urma întrevederii de aseară cu premierul Boris Johnson, Ursula von der Leyen a declarat că discuţia a fost interesantă, iar Londra a precizat că a fost una "sinceră", un termen diplomatic care maschează o conversaţie aprinsă. Înainte de intrevedere, premierul Johnson a declarat în Camera Comunelor, că Regatul Unit va înflori fără un acord comercial şi a acuzat Bruxelles-ul că vrea să-i pedepsească pe britanici. Astăzi Comisia Europeană a prezentat un set de măsuri urgente temporare pentru situaţia în care nu va exista un acord. Acestea vor asigura conectivitatea reciprocă aeriană şi rutieră dar şi accesul reciproc la pescuit pentru navele europene şi britanice.
Similare
RECOMANDĂRI