Europa Azi

„Europa Azi. Comisia Europeană a simplificat astăzi normele privind ajutoarele de stat acordate de autorităţile naţionale

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană.

NORME SIMPLIFICATE PRIVIND AJUTOARELE DE STAT

Comisia Europeană a simplificat astăzi normele privind ajutoarele de stat acordate de autorităţile naţionale pentru proiectele finanţate de UE în temeiul noului cadru financiar multianual. Normele revizuite se referă şi la măsurile de ajutor de stat menite să uşureze dubla tranziţie verde şi digitală, precum şi la cele de redresare în urma pandemiei de COVID-19. Ţările din blocul comunitar le vor putea pune în aplicare direct, fără o examinare prealabilă din partea Comisiei. Exceptarea este acordată pentru operaţiunile de finanţare şi de investiţii sprijinite de Fondul InvestEU şi pentru două categorii de proiecte. Este vorba de proiectele de cercetare, dezvoltare şi inovare din cadrul programelor Orizont 2020 sau Orizont Europa şi de proiectele Interreg de cooperare teritorială europeană. În plus, vor putea fi sprijinite fără notificare eficientizarea energetică a clădirilor, crearea infrastructurii de reîncărcare şi realimentare a vehiculelor cu emisii reduse, şi proiectele transeuropene de conectivitate digitală.

ADAPTAREA VACCINURILOR LA NOILE VARIANTE COVID-19

Noul grup de experţi ai Comisiei Europene în domeniul variantelor COVID-19 s-au reunit astăzi în cadrul incubatorului HERA, pentru a discuta despre circulaţia şi clasificarea tulpinilor de coronavirus, precum şi despre necesitatea adaptării vaccinurilor la noile variante. Experţi vor estima ameninţarea pe care o reprezintă mutaţiile COVID-19 şi vor propune criteriile de selecţie a 10 tratamente promiţătoare pentru lupta cu noile variante SARS-CoV-2, după cum a fost anunţat în Strategia Terapeutică a UE. Grupul de experţi este alcătuit din 16 membri, numiţi în mod independent, şi are în componenţă reprezentanţi ai Agenţiei Europene pentru Medicamente şi ai Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor.

TRAFIC DE LUX CU MIGRANŢI LA 250 DE KILOMETRI PE ORĂ

O anchetă desfăşurată de autorităţile din Bulgaria, Grecia şi Ungaria, cu sprijinul Europol şi Eurojust, a condus la lichidarea unui grup infracţional implicat în traficul de migranţi. Reţeaua criminală transporta migranţi din Turcia în Grecia prin regiunea de frontieră Evros. În total, au fost traficate 442 de persoane. În cei doi ani de anchetă, autorităţile au depistat peste 100 de maşini de lux, folosite în activitatea infracţională, înregistrate în Bulgaria şi, uneori, în Georgia. Contrabandiştii, care se deplasau şi cu 250 de kilometri pe oră pentru a nu fi opriţi de poliţie, au rănit mai multe persoane, inclusiv 13 migranţi. Un traficant a murit într-un accident de maşină. În timp ce contrabandiştii fugeau de poliţie la viteze periculoase, migranţii erau ascunşi în portbagajul maşinilor. Fiecare migrant a plătit pentru periculoasa călătorie între 2.000 şi 2.500 de euro. În cursul anchetei, au fost reţinuţi 43 de contrabandişti. Liderii bandei au fost arestaţi în ultima zi a operaţiunii transfrontaliere.