Cu ajutorul Suediei şi PNUD, 19 antreprenori vor dezvolta afaceri pe ambele maluri ale Nistrului
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Cu ajutorul Suediei şi PNUD, 19 antreprenori vor dezvolta afaceri pe ambele maluri ale Nistrului

19 antreprenori au obţinut asistenţă financiară pentru procurarea de bunuri şi servicii în valoare de până la 15.000 dolari fiecare şi vor lansa sau dezvolta afaceri pe ambele maluri ale Nistrului. Antreprenorii au fost selectaţi din rândul celor 170 de participanţi la concursul organizat de proiectul „Dezvoltarea capacităţilor de export pe malurile Nistrului” (AdTrade), finanţat de Suedia şi implementat de PNUD.

Pe lângă sprijinul financiar nerambursabil, pe parcursul următoarelor 15 luni antreprenorii vor mai beneficia de consiliere şi mentorat pentru dezvoltarea afacerilor. Asistenţa oferită de Suedia şi PNUD va ajuta întreprinzătorii de pe ambele maluri ale Nistrului să depăşească criza provocată de pandemia COVID-19, să-şi adapteze modelul de afaceri noilor realităţi şi să creeze circa 60 de locuri de muncă.
 
„Programele de asistenţă ale Suediei în Republica Moldova acoperă toate regiunile ţării, inclusiv regiunea transnistreană, prin iniţiative de promovare a măsurilor de consolidare a încrederii şi a creşterii incluzive. În toate intervenţiile de dezvoltare, Suedia este un promotor continuu al reformelor în domenii care sporesc participarea şi abilitarea femeilor şi suntem deosebit de bucuroşi să vedem că printre antreprenorii desemnaţi astăzi sunt 14 femei. Or, antreprenorialul femeilor a fost recunoscut în ultimul deceniu ca o sursă importantă neexploatată de creştere economică”, a declarat Anna Lyberg, Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, în cadrul evenimentului online de decernare a certificatelor de grant, desfăşurat pe 20 octombrie 2020.  
 
Proiectele câştigătoare sunt diverse şi prevăd, printre altele, fabricarea siropurilor din fructe, pomuşoare şi plante medicinale, confecţionarea obiectelor din lemn şi fier forjat, fabricarea brânzeturilor artizanale, a hăinuţelor pentru copii, a produselor cosmetice organice, producerea pâinii şi a produselor de panificaţie după o metodă inovativă, creşterea legumelor ecologice şi a culturilor bacifere etc. De asemenea, va fi creată o pensiune turistică, o agenţie de consultanţă în educaţie şi un centru de deservire tehnică a maşinilor electrice.
 
Marina Tabuncic din satul Ustia, raionul Dubăsari, este unul dintre cei 19 câştigători ai concursului şi susţine că asistenţa oferită o va ajuta mult la dezvoltarea afacerii sale, mai ales în condiţiile crizei pandemice: „Ne-am propus să lansăm o linie de producere a hainelor pentru copii, din bumbac organic, care nu afectează pielea bebeluşilor. Această idee a apărut deoarece hainele pentru copii sunt la mare căutare pe piaţă. Ne propunem să deschidem cinci magazine pe teritoriul Moldovei, să creştem vânzările prin intermediul magazinului online al companiei şi să vindem produsele noastre pe piaţa externă”.
 
Prezentă la ceremonia online de decernare a certificatelor de grant, Dima Al-Khatib, Reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova, a declarat: „Criza de sănătate publică are un impact negativ la nivel socio-economic, cauzând pierderi ale veniturilor gospodăriilor şi afacerilor. Iată de ce este esenţial să susţinem ÎMM-urile, un sector extrem de afectat de COVID-19, care oferă locuri de muncă tinerilor şi grupurilor vulnerabile şi care va asigura o dezvoltare locală durabilă. Evenimentul de astăzi are o importanţă deosebită - celebrăm spiritul antreprenorial al 19 femei şi bărbaţi de pe ambele maluri ale râului Nistru, care au luat o decizie îndrăzneaţă de a-şi lansa pe timp de pandemie propria afacere, sunt pasionaţi de ideile lor şi sunt dedicaţi pentru a le pune în practică.”
 
Susţinerea iniţiativelor antreprenoriale pentru crearea şi dezvoltarea întreprinderilor de pe ambele maluri ale Nistrului este una dintre componentele de bază ale proiectului „Dezvoltarea capacităţilor de export pe malurile Nistrului” (AdTrade). Pe lângă aceasta, proiectul oferă asistenţă pentru crearea unor legături comerciale pe termen lung între antreprenorii de pe ambele maluri ale Nistrului, stimulează şi promovează exporturile de mărfuri şi servicii din regiune, prin accesarea oportunităţilor oferite de Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător. Proiectul AdTrade este implementat de PNUD în perioada 2019-2022, cu asistenţa financiară a Suediei.
 
Similare
RECOMANDĂRI