Comisia Europeană, pregătită să intervină cu noi măsuri de sprijin pentru economie în contextul valului doi al pandemiei COVID-19
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Comisia Europeană, pregătită să intervină cu noi măsuri de sprijin pentru economie în contextul valului doi al pandemiei COVID-19

Previziunile economice de toamnă ale Comisiei Europene vor fi „cu siguranţă” influenţate de valul doi al pandemiei de coronavirus şi de măsurile restrictive dure adoptate în Uniunea Europeană, a recunoscut miercuri vicepreşedintele Executivului comunitar, Valdis Dombrovskis, într-un interviu publicat în cotidianul italian La Stampa.

Previziunile economice de toamnă ale Comisiei urmează să fie publicate la începutul lunii noiembrie. La începutul lunii iulie, Executivul comunitar miza pe o relansare de 6,1% a PIB-ului zonei euro în 2021, după o cădere de 8,7% în acest an, relatează caleaeuropeana.ro.

De asemenea, amintim că Eurostat anunţa în luna iulie că PIB-ul Uniunii Europene înregistrează cel mai drastic declin din ultimii 25 de ani în trimestrul al doilea al anului, cu o scădere de 12,1% în zona euro şi de 11,9% în UE, comparativ cu precedentele trei luni. În primul trimestru din 2020, comparativ cu precedentele trei luni, economia zonei euro a înregistrat un declin de 3,6% iar cea a UE de 3,2%. De asemenea, în trimestrul doi din 2020, comparativ cu perioada similară din 2019, zona euro a înregistrat o scădere de 15% şi UE un recul de 14,4%, după un declin de 3,1% şi, respectiv, 2,4%, în primele trei luni din 2020.

În acest context, Dombrovskis a precizat că Executivul comunitar este „pregătit să reacţioneze” dacă va fi necesar prin noi măsuri de susţinere şi, de asemenea, şi-a exprimat speranţa că primele tranşe din Fondul de Relansare Next Generation EU vor fi alocate statelor membre în primele trei luni ale anului viitor.

Întrebat de presa italiană dacă va fi adoptat un nou fond de revenire, Dombrovskis a declarat că „cu siguranţă vom continua să urmărim îndeaproape situaţia şi suntem gata să reacţionăm cu noi propuneri, dacă va fi necesar”. Anterior, oficialul european a menţionat anterior şi importanţa impozitului digital pentru finanţarea viitoarelor programe sociale.

Comisia Europeană a anunţat la 13 octombrie că a decis să prelungească şi să extindă domeniul de aplicare al Cadrului temporar pentru măsuri de ajutor de stat adoptat la 19 martie 2020 cu încă 6 luni, până la 30 iunie 2021, pentru a sprijini economia în contextul pandemiei, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar, citat de Agerpres. De asemenea, secţiunea care permite acordarea de sprijin pentru recapitalizare este prelungită cu trei luni, respectiv până la 30 septembrie 2021.

Similare
RECOMANDĂRI