Comisia Europeană investeşte 3,9 milioane EUR în proiecte pentru a sprijini jurnalismul de investigaţie şi libertatea presei
Sursa foto:© European Communities, 2006/Source: EC - Audiovisual Service Vizualizari:

Comisia Europeană investeşte 3,9 milioane EUR în proiecte pentru a sprijini jurnalismul de investigaţie şi libertatea presei

Comisia Europeană a lansat vineri, 20 noiembrie, o cerere de propuneri de 3,9 milioane EUR pentru a sprijini în continuare investigaţiile transfrontaliere, precum şi pentru a cartografia şi aborda încălcările libertăţii presei şi mass-media, se arată într-un comunicat, citat de caleaeuropeana.ro.

„Mai mult ca oricând jurnaliştii se confruntă cu ameninţări, de la hărţuire online la atacuri fizice, de la presiune politică la lipsa securităţii locului de muncă. Când jurnaliştii sunt în pericol, democraţia este în pericol. Acesta este motivul pentru care finanţăm proiecte care vor sprijini în mod direct jurnaliştii care au nevoie prin asistenţă juridică şi practică, precum şi prin subvenţii pentru investigaţii transfrontaliere”, a declarat vicepreşedintele pentru valori şi transparenţă, Věra Jourová.

„Salut lansarea acestei cereri de propuneri, care, pe lângă sprijinirea colaborării în cadrul investigaţiilor jurnalistice pe problemele societale de actualitate, va ajuta şi la înzestrarea jurnaliştilor cu competenţe şi know-how tehnologic. Va stimula inovaţia şi diversitatea în producţia şi distribuţia mass-media”, a adăugat Thierry Breton, comisarul pentru piaţa internă.

Apelul vizează, de exemplu, sprijinirea legală şi materială pentru formarea jurnaliştilor de investigaţie, promovarea partajării conţinutului, co-crearea şi traducerea materialelor jurnalistice de interes general şi monitorizarea încălcărilor libertăţii presei şi mass-media pentru a se asigura accesul publicului larg şi al instituţiilor europene la informaţii fiabile şi cuprinzătoare.

Apelul se adresează ONG-urilor, organizaţiilor internaţionale şi mediului academic, fiecare proiect urmând să implice parteneri din cel puţin două ţări, cu coordonatori de proiecte cu sediul în UE.

Această cerere de propuneri face parte dintr-o serie de proiecte cofinanţate de UE pentru a sprijini pluralismul şi libertatea mass-media detaliate în această fişă informativă. Termenul limită pentru depuneri este 20 ianuarie 2021.

Similare
RECOMANDĂRI