Comisia Europeană a lansat Autoritatea europeană pentru pregătire şi răspuns în caz de urgenţă sanitară (HERA)
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Comisia Europeană a lansat Autoritatea europeană pentru pregătire şi răspuns în caz de urgenţă sanitară (HERA)

Comisia Europeană a lansat la 16 septembrie, Autoritatea europeană pentru pregătire şi răspuns în caz de urgenţă sanitară (HERA) pentru a preveni, a detecta şi a răspunde rapid la urgenţele sanitare.

HERA va anticipa ameninţări şi potenţiale crize sanitare, prin colectarea de informaţii şi prin consolidarea capacităţilor de răspuns necesare. Atunci când survine o situaţie de urgenţă, HERA va asigura dezvoltarea, producerea şi distribuirea de medicamente, de vaccinuri şi de alte contramăsuri medicale – cum ar fi mănuşi şi măşti – care au lipsit adesea în prima fază a răspunsului la criza provocată de noul coronavirus. HERA este un pilon esenţial al uniunii europene a sănătăţii anunţate de preşedinta von der Leyen în discursul său privind starea Uniunii din 2020 şi va completa o lacună în ceea ce priveşte răspunsul şi pregătirea UE pentru situaţii de urgenţă sanitară.

Resurse

Activităţile HERA se vor baza pe un buget de 6 miliarde EUR din actualul cadru financiar multianual pentru perioada 2022-2027, o parte din care va proveni din suplimentarea NextGenerationEU.

Alte programe ale UE, precum Mecanismul de redresare şi rezilienţă, REACT-EU, fondurile de coeziune şi programul InvestEU în cadrul UE, precum şi Instrumentul de vecinătate, cooperare pentru dezvoltare şi cooperare internaţională în afara UE, vor contribui de asemenea la sprijinirea rezilienţei sistemelor de sănătate. Împreună cu cele 6 miliarde EUR menţionate mai sus, sprijinul total se va ridica astfel la aproape 30 de miliarde EUR în următoarea perioadă de finanţare şi chiar mai mult dacă luăm în considerare investiţiile la nivel naţional şi în sectorul privat.

Etapele următoare

Pentru a asigura o lansare rapidă şi pe baza incubatorului HERA lansat în februarie 2021, HERA va fi instituită ca structură internă a Comisiei Ea va deveni pe deplin operaţională la începutul anului 2022. Funcţionarea sa va fi reexaminată şi adaptată anual până în 2025, când se va efectua o reexaminare completă.
Similare
RECOMANDĂRI