Comisia Europeană a aprobat primul plan strategic privind Orizont Europa, noul program de cercetare şi inovare al UE în valoare de 95,5 miliarde de euro
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Comisia Europeană a aprobat primul plan strategic privind Orizont Europa, noul program de cercetare şi inovare al UE în valoare de 95,5 miliarde de euro

Comisia Europeană a adoptat luni primul plan strategic pentru Orizont Europa, noul program de cercetare şi inovare al UE în valoare de 95,5 miliarde de euro în preţuri curente, documentul reprezentând o noutate în cadrul programului Orizont Europa şi stabilind orientările strategice pentru direcţionarea investiţiilor în primii patru ani ai programului, informează executivul european, citat de CaleaEuropeană.ro.

Acesta asigură faptul că acţiunile UE în materie de cercetare şi inovare contribuie la priorităţile UE, printre care se numără o Europă verde şi neutră din punct de vedere climatic, o Europă pregătită pentru era digitală şi o economie în serviciul cetăţenilor.

“Acest plan oferă un cadru pentru cercetarea şi inovarea de înaltă calitate, bazate pe excelenţă, care urmează să fie realizate prin programul de lucru Orizont Europa. Prin această orientare strategică, ne asigurăm că investiţiile în cercetare şi inovare pot contribui la un proces de redresare bazat pe dubla tranziţie verde şi digitală, pe rezilienţă şi pe autonomia strategică deschisă”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreşedinta executivă pentru O Europă pregătită pentru era digitală.

“Orientările planului strategic vor garanta că priorităţile noastre comune de politică a UE beneficiază de noi cunoştinţe, idei şi inovaţii.. Această nouă abordare reprezintă o altă modalitate de a ne asigura că cercetarea şi inovarea finanţate de UE vor aborda provocările cu care se confruntă europenii”, a declarat şi Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret.

Planul strategic stabileşte patru orientări strategice pentru investiţiile în cercetare şi inovare în cadrul programului Orizont Europa pentru următorii patru ani:

  • Promovarea unei autonomii strategice deschise prin orientarea dezvoltării tehnologiilor, sectoarelor şi lanţurilor valorice digitale, generice şi emergente esenţiale;
  • Refacerea ecosistemelor şi a biodiversităţii Europei şi gestionarea durabilă a resurselor naturale;
  • Transformarea Europei în prima economie digitală circulară, neutră din punct de vedere climatic şi sustenabilă;
  • Crearea unei societăţi europene mai reziliente, mai favorabile incluziunii şi mai democratice.

Cooperarea internaţională stă la baza tuturor celor patru orientări, deoarece este esenţială pentru abordarea multor provocări globale.

Planul strategic identifică, de asemenea, parteneriatele europene cofinanţate şi programate în comun, precum şi misiunile UE care urmează să fie sprijinite prin intermediul programului Orizont Europa. Parteneriatele vor acoperi domenii critice precum energia, transporturile, biodiversitatea, sănătatea, alimentaţia şi circularitatea şi vor completa cele zece parteneriate europene instituţionalizate propuse de Comisie în februarie. Misiunile UE vor aborda provocările globale care ne afectează viaţa de zi cu zi prin stabilirea unor obiective ambiţioase şi inspiraţionale, dar realizabile, cum ar fi lupta împotriva cancerului, adaptarea la schimbările climatice, protejarea oceanelor, ecologizarea oraşelor şi asigurarea sănătăţii solului şi a alimentelor. Utilizând un portofoliu amplu de instrumente în diverse discipline şi domenii de politică, misiunile UE vor aborda aspecte complexe prin proiecte de cercetare, măsuri de politică sau chiar iniţiative legislative.

Orientările planului abordează, de asemenea, o serie de aspecte orizontale, cum ar fi problemele legate de gen. Integrarea dimensiunii de gen va constitui o cerinţă implicită în conţinutul cercetării şi inovării în întregul program, cu excepţia cazului în care se specifică faptul că sexul sau genul ar putea să nu fie relevant pentru subiectul în cauză.

Priorităţile stabilite în planul strategic al Orizont Europa vor fi puse în aplicare prin intermediul programului de lucru Orizont Europa. Acesta stabileşte oportunităţi de finanţare pentru activităţile de cercetare şi inovare prin cereri tematice de propuneri şi teme. Primele cereri de propuneri vor fi lansate în primăvara anului 2021 şi vor fi prezentate în cadrul Zilelor europene ale cercetării şi inovării din 23-24 iunie.

În urma acordului politic privind programul Orizont Europa din perioada martie-aprilie 2019, Comisia a iniţiat un proces de planificare strategică. Rezultatele sunt prezentate în planul strategic.

Planul strategic a fost elaborat în urma unui amplu proces de co-proiectare la care au participat Parlamentul European, statele membre, părţile interesate şi publicul larg. Peste 8000 de contribuţii au fost prezentate în diferite etape ale procesului de planificare strategică. Procesul de co-proiectare incluzivă urmăreşte să asigure o asumare cât mai largă posibil şi să optimizeze impactul global al programului Orizont Europa.

Similare
RECOMANDĂRI