Electorala 2020

Studiu Transparency International Moldova. Sunt posibilităţi reduse pentru depunerea şi examinarea contestaţiilor de către alegătorii din străinătate

Un studiul elaborat de experţii Transparency International Moldova arată că sunt posibilităţi reduse pentru depunerea şi examinarea contestaţiilor de către alegătorii din străinătate, liste electorale cu unele erori, dar şi funcţionari electorali a căror integritate stă sub semnul întrebării. Acestea sunt doar câteva dintre concluziile Raportului de evaluare a Comisiei Electorale Centrale din perspectiva Sistemului Naţional de Integritate

În primul rând, experţii de la Transparency International Moldova au criticat modul prin care Parlamentul Republicii Moldova numeşte în funcţie membrii CEC.

„Aceştia fiind desemnaţi în fond de actori politici şi face ca membrii, iar în final şi CEC să fie percepută ca una ataşată politic. CEC nu este percepută, din păcate, ca autoritate independentă, fapt determinat de modul de constituire a acesteia”, a spus MARIANA KALUGHIN, expert Transparency International Moldova.

Societatea civilă cere ca membrii CEC să fie numiţi în baza unui concurs public şi audierea lor să fie în plenul Parlamentului.

„Să avem acel sentiment că fiecare candidatură a fost efectiv dezbătută. Evident că ne-am fi dorit ca aceaste să fie consulatate cu societatea civilă care află, de fapt, despre cei numiţi post factum. Se creează impresia că numirile sunt în rezultatul unor negocieri politici asupra cărora au convenit forţele reprezentate în Parlament”, a spus MARIANA KALUGHIN, expert Transparency International Moldova.

Experţii recomandă ca CEC-ul să pună accent pe profesionalismul angajaţilor. Ei propun dezvoltarea unui mecanism de certificare a funcţionarilor electorali, elaborarea unui cadru legal de etică şi deontologie, dar şi instruirea lor suplimentară. O altă recomandare ar fi digitalizarea procesului electoral. Totodată, experţii de la Transparency International Moldova mai vorbesc şi despre o instabilitate a cadrului legal.

„Desele modificări şi cu prea putin timp înainte de alegeri, mai puţin de 1 an, nu fac decât să atingă, pună în pericol un exerciţiu electoral”, a spus MARIANA KALUGHIN, expert Transparency International Moldova.

Raportul Transparency International Moldova indică şi o altă serie de probleme care pot fi cu uşurinţă remediate, în condiţiile în care CEC dispune de resurse.

„Insuficienţa spaţiilor de lcuru, inclusiv a celor necesare depozitării securizate a echipamentelor şi materialelor electorale, fluctuaţia cadrelor, calificarea acestor funcţionari centrali, prin aceasta înţelegându-se în special membrii consiliilor electorale”, a spus MARIANA KALUGHIN, expert Transparency International Moldova.

Raportul a fost realizat în cadrul proiectului "Consolidarea statului democratic de drept: Contribuţia societăţii civile" implementat de Transparency International – Moldova şi susţinut financiar de Ambasada Regatului Ţărilor de Jos.