Ziua Naţională a Vinului a fost un succes şi în România
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ziua Naţională a Vinului a fost un succes şi în România

Câţi „fani” are Ziua Naţională a Vinului? Destui pentru a umple stadionul „Zimbru” de 10 ori! Ziua Naţională a Vinului 2018 a adunat aproximativ 120 de mii de oameni care au sărbătorit produsul mândriei naţionale în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Festivalul a oferit o oportunitate unică locuitorilor ţării, dar şi turiştilor de peste hotare de a descoperi şi de a aprecia vinul moldovenesc ca un produs de înaltă calitate, în lumina tradiţiilor şi istoriei noastre milenare.

ZNV 2018 – încă un pas spre un consum de vin moderat

În acest an, sărbătoarea cu genericul „Vin din sufletul Moldovei” s-a materializat în rezultate ce confirmă tendinţa spre un consum corect şi moderat al Vinului Moldovei. Timp de două zile vizitatorii sărbătorii au cumpărat 83 de mii de sticle de vin şi au degustat aproximativ 10 mii de sticle de vin. Fiecare al 4-lea vizitator a explorat diversitatea vinurilor moldoveneşti cu Indicaţie Geografică Protejată în baza „Carnetului Degustatorului”, care a ghidat oaspeţii evenimentului prin cele 60 de standuri ale producătorilor, oferind posibilitatea de a degusta 12 vinuri de calitate.

Sute de oameni au trecut pe la „Şcoala Vinului”, unde au avut parte de master-class-uri oenogastronomice organizate de Oficiul Naţional al Viei şi Vinului. Pentru a promova consumul corect şi moderat de vin, tot aici au fost distribuite 600 de etiloteste de unică folosinţă, iar 400 de vizitatori care şi-au măsurat concentraţia de alcool în aerul expirat au primit recomandările necesare privind comportamentul de mai departe pe parcursul sărbătorii precum şi un extras din legislaţia cu privire la pedepsele pentru depăşirea normelor admise a gradului de alcoolemie.

„Vinul Moldovei”, promovat în toate colţurile lumii 

Ziua Naţională a Vinului este cea mai importantă sărbătoare pentru industria vitivinicolă – o ramură strategică a economiei Republicii Moldova. Peste 150.000 de moldoveni muncesc din suflet la crearea acestui produs strategic al ţării noastre, peste 1000 de întreprinderi activează în domeniul vitivinicol şi al oenoturismului, iar sectorul reprezintă aproape 1/5 din valoarea creată e întreaga industrie agro-alimentară. Ziua Naţională a Vinului contribuie nu doar la promovarea Vinului Moldovei, ca produs de calitate, dar şi a potenţialului turistic al ţării, reuşind să atragă din an în an un număr tot mai mare de oaspeţi din străinătate.

Cea de-a XVII-a ediţie a sărbătorii nu a fost o excepţie. În PMAN din Chişinău s-au distrat mii de turişti din toate colţurile lumii: Japonia, China, SUA, Franţa, Ucraina, România, Rusia ş.a. Toţi au revenit acasă cu o sticlă de vin moldovenesc şi cu un „bagaj” de impresii memorabile despre tradiţiile poporului nostru. 30 de jurnalişti străini vor duce faima Vinului Moldovei, dar şi a ţării noastre, ca destinaţie turistică ce merită a fi vizitată, în 6 state: Franţa, Polonia, Danemarca, Suedia, Italia şi SUA.

Mii de oameni au savurat Vinul Moldovei în tururi vinicole

Ziua Vinului nu în zadar este o sărbătoare naţională – zeci de vinării din ţară şi-au deschis uşile pentru circa 7500 de turişti, oferindu-le un răsfăţ gastronomic şi un program cultural pe măsură. Oaspeţii au degustat şi cumpărat direct de la producător aproape 13 mii de sticle de Vinul Moldovei. 

Premii pentru succesele obţinute în domeniul vinificaţiei

Ziua Naţională a Vinului a trecut în revistă succesele companiilor şi specialiştii care muncesc în industria vitivinicolă. Marele Premiu în domeniul vitivinicol pentru 2018 a fost acordat companiei „Sălcuţa”. Titlul „Viticultorul anului” a mers la „Călăraşi Divin” SRL, iar titlul „Cel mai iscusit oenolog al anului” a fost înmânat vinăriei „Asconi”, care a primit un premiu pentru „merite deosebite în fabricarea vinurilor de calitate înaltă, perpetuarea tradiţiilor şi calităţii excelente a vinurilor autohtone, precum şi promovarea imaginii” din Regiunea IGP „Codru”.  În cazul Regiunii IGP „Valul lui Traian” a fost remarcată Vinăria „Fautor”, iar vinăria „Bravo Wines” – pentru Regiunea IGP „Ştefan Vodă”. În discursurile lor, premianţii au afirmat unanim că în ultimii ani sectorul vitivinicol a înregistrat o ascensiune, datorită muncii asidue a producătorilor, a instituţiilor de stat care au implementat politici eficiente, şi partenerilor de dezvoltare.

ZNV nu e doar despre vin

Pe parcursul celor 2 zile, peste 350 de artişti au dat tonul sărbătorii. Vorbim de ansambluri şi solişti care au contribuit, de pe scenă, la crearea atmosferei festive: Orchestra de Muzică Populară a Fraţilor Advahov, Orchestra de Muzică Populară „Rapsozii Moldovei”, ansamblurile „Crenguţa de Iedera” şi Maria Iliuţ, „Plăieşii”, „Surorile Osoianu”, „Geto-Dacii”, „Vatra Nemului”, „Ştefan Vodă”, „Romaniţa” şi „Cavalerii Armoniei”, interpreţii Zinaida Julea, Nelly Ciobanu, Vitalie Dani, Geta Burlacu, Natalia Gordienco şi formaţiile „Akord”, „Ethno Republic”, „Brio Sonores”, „DoReDos”şi „Vally Boghean Band”. 20 cei mai talentaţi meşteri populari şi-au expus lucrările reprezentative pentru cele 4 Regiuni IGP, în cadrul unui târg al obiectelor de artizanat.

Ziua Naţională a Vinului a fost un succes şi în România

În premieră, Ziua Naţională a Vinului s-a extins şi peste hotarele ţării. Între 5 şi 7 octombrie, 30 de producători moldoveni şi-au expus vinurile la Snagov, România, iar 10 mii de amatori de vin de peste Prut au avut ocazia să descopere „Wine of Moldova”, degustând şi cumpărând 10 mii de sticle de vin. Evenimentul a inclus şi un concert grandios cu participarea a 8 trupe, inclusiv din Republica Moldova.

Similare
RECOMANDĂRI