ECONOMIC

VIDEO. Ministrul Economiei: Există premise ca preţul pentru energia electrică să fie revizuit

Contractul de furnizare a curentului electric cu Centrala de la Cuciurgan a fost semnat pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, dar şi pentru că furnizorul din Ucraina intenţiona să scumpească energia electrică.

Declaraţia a fost făcută de ministrul Economiei, Octavian Calmâc, care susţine că semnarea contractului cu Centrala de la Cuciurgan ar putea duce la ieftinirea energiei electrice pentru cosumatorii finali.

Octavian Calmâc spune ca, din cauza conflictului din Ucraina, exista riscul să fie întreruptă furnizarea energiei electrice. Odată cu semnarea contractului cu centrala din stânga Nistrului a fost consolidată securitatea energetică a Republicii Moldova. Mai mult, au fost create premise pentru revizuirea preţului pentru curentul electric. 

„Contractul cu DTEC-ul, partenerul din Ucraina, prevedea şi un ritm de creştere a achiziţiei energiei electrice. Pe de altă parte avem oferta care a fost prezentată de către producătorul de energie din raioanele de est. Este una atractivă, care nu va permite majorarea tarifului pentru consumatorii finali, ba chiar din contra sunt premise pentru revizuire”, a menţionat Octavian Calmâc.

Experţii susţin că decizia de a revizui contractul cu societatea din Ucraina este una dubioasă, iar securitatea energetică a Republicii Moldova rămâne instabilă.

„Miracolul, în ghilimele, livrărilor de la Cuciurgan constă în faptul că ei utilizează gazul de la TransGaz fără să-l achite. Noi continuăm să alimentăm economic regimul separatist de la Tiraspol. Vom fi în zona instabilităţii energetice până când nu vor fi finalizate liniile de tensiune înaltă din România, care ne va permite o diversificare a pieţei energetice”, a spus directorul Institutului Economiei de Piaţă, Roman Chircă.

În luna mai, ministrul Economiei de la Chişinău şi omologul său de la Bucureşti au semnat un plan de acţiuni privind interconectarea energetică dintre cele două maluri ale Prutului. Proiectul va fi discutat în cadrul unei şedinţe, la Bruxelles.

„La sfârşitul lunii iunie va fi o şedinţă la Bruxelles unde aceste proiecte regionale şi naţionale vor fi puse în discuţie. Pe de o parte pentru a găsi finanţare, pe de altă parte pentru a eficientiza utilizarea acestor proiecte la nivel regional. Ucraina vine cu alte proiecte alternative, care ar fi mult mai interesante pentru Republica Moldova şi după cost, şi după eficienţă”, a adăugat ministrul Economiei.

Vineri, Partidul Liberal a cerut audierea ministrului Economiei în Parlament. Liberalii au vrut să-i ceară socoteală lui Octavian Calmâc pentru semnarea unui nou contract cu Centrala de la Cuciurgan, pe care o consideră o tranzacţie dubioasă. Majoritatea parlamentara a respins această solicitare. Pe 31 martie, Energocom a semnat un contract cu Întreprinderea ucraineană DTEK Trading, care prevede livrarea curentului la preţul de 50,2 dolari pentru 1 MWH. Pe 5 iunie, a fost semnat, însă, un acord şi cu centrala transnistreană. Astfel, compania ucraineană va furniza doar 30% din energia electrică din surse externe, iar restul 70% va fi asigurat de Centrala de la Cuciurgan. Ambele contracte sunt valabile până la 31 martie 2018.