ECONOMIC

VIDEO. Consiliul Concurenţei a aplicat amenzi de peste 19 milioane de lei

Concurenţa neloială aduce venituri substanţiale la bugetul de stat. Doar în 2016 Consiliul Concurenţei a dat amenzi de peste 19 milioane de lei. Cele mai grave abateri au fost în domeniul farmaceutic, turism, proprietate intelectuală şi publicitate.

Deficitul de medicamente din spitale de la începutul anului 2016 a ajuns şi în vizorul Consiliului Concurenţei, care a constatat nereguli grave în cazul a şase furnizori de medicamente. 

„Nu şi-au onorat obligaţiile contractuale, nelivrând total şi la termen medicamentele, cu toate că din datele Servicului Vamal reiese că au importat medicamente şi au avut posibilităţi”, a declarat şefa Direcţiei Abuz de Poziţie Dominantă, Diana Lapteacru.

Companiile au fost acţionate în judecată. Două dintre aceste cazuri au fost pierdute în prima instanţă, alte patru se află pe rol la Curtea de Apel. În total, au fost înregistrate 60 de cazuri de încălcare a legislaţiei concurenţiale şi 31 de cazuri de încălcare a legislaţiei cu privire la publicitate.

„Consiliul Concurenţei a aplicat amenzi în mărime totală de 19,21 milioane de lei, iar în bugetul de stat au fost încasate amenzi în mărime de 4,71 milioane de lei, de cinci ori mai mult decât anul precedent”, a menţionat şeful Direcţiei Juridice, Ion Ţărnă.

Un operator de turism a fost sancţionat pentru concentrarea curselor de avion spre Antalia cu 21 de milioane de lei, fiind cea mai mare amendă din istoria instituţiei.

Deşi s-a înregistrat o creştere cu 85% de achitare benevolă a amenzilor, peste şase milioane de lei au fost încasaţi silit, prin decizia instanţei de judecată. Este şi cazul Întreprinderii Calea Ferată, caz în care judecata a durat cinci ani, deşi ar fi existat opţiunea de asumare a anumitor angajamente, cum s-a întâmplat în cazul unei companii de telefonie mobilă.

„Mediul concurenţial nu a fost restabilit şi amenda s-a plătit peste cinci ani. În cazul în care agentul economic a recunoscut încălcarea există un instrument european când agentul economic îşi ia angajamente. Am obţinut: mediul concurenţial a fost restabilit, agentul economic ştie că este sub monitorizare şi totul este în regulă”, a spus preşedintele Consiliului Concurenţei, Viorica Căldare.

Şi aplicarea Sistemului Informaţional Registrul Ajutoarelor de Stat, unicul de acest fel în lume, se realizează cu succes. În cel mult un an Republica Moldova ar putea deveni donator european de experienţă în acest domeniu. Pentru 2017, Consiliul Concurenţei şi-a propus promovarea culturii concurenţiale prin implementarea unui program naţional în domeniul concurenţei şi ajutorului de stat.