Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Bugetul oraşului Chişinău pentru anul viitor ar putea fi de 3,9 miliarde de lei

Astăzi s-a prezentat o primă variantă a devizului de cheltuieli din cadrul bugetului municipiului Chişinău. Astfel, veniturile ar fi de peste 3,6 miliarde de lei, în timp ce suma cheltuielilor va ajunge la aproape patru miliarde de lei, mai mult cu 126 milioane de lei decât în acest an.

Cea mai mare sumă este prevăzută pentru învăţământ – 1,8 miliarde de lei, protecţia socială - 309,6 milioane de lei, cultură – 157,3 milioane de lei.
Iar topul este urmat de domeniul sănătăţii, transport, fondul locativ-comunal, reparaţii capitale şi proiecte de eficienţă energetică.

Priorităţile stabilite de cei din Direcţia Finanţe nu sunt pe placul funcţionarilor. În timp ce toţi se plâng de condiţiile proaste din spitale, pentru anul viitor în acest sens se vor aloca puţin peste 74 de milioane de lei.

Mihai Moldovanu, şef Direcţia Sănătate: „Necesităţile instituţiilor medicale pentru renovare este de circa 500 milioane de lei ca să putem vorbi de condiţii bune în cele 17 spitale şi plus 14 centre de sănătate care tot neceistă a fi modernizate”.

În schimb, de mai mulţi bani se vor bucura cetăţenii Chişinăului care vor dori să fie autorii unor iniţiative sociale. În anul 2018, bugetul participativ va fi mai mare, în schimb şi condiţiile vor fi mai dure.

Proiectul prezentat astăzi estimează un deficit de aproximativ 280 de milioane de lei. Mai mult de jumătate ar urma să fie acoperit din împrumuturi externe.

Primarul interimar al Chişinăului, Silvia Radu, a dat indicaţii astăzi tuturor subalternilor să îşi stabilească atent prioritaţile financiare: „La următoarele şedinţe operative o să prezentaţi planurile de executare conform bugetului. Este anormal ca să existe un buget care nu e cunoscut de voi şi să nu înţelegeti ce e inclus în acest buget”.

Pentru anul acesta, Chişinăul a avut un buget de 3,7 miliarde de lei, iar proiectul a fost votat de Consiliul Municipal în lectură finală abia în luna mai.
Similare
RECOMANDĂRI