Tranzacţia săptămânii: Un gigant IT a preluat 51% din capitalul Bass Systems din R. Moldova
Sursa foto:Mold-street Vizualizari:

Tranzacţia săptămânii: Un gigant IT a preluat 51% din capitalul Bass Systems din R. Moldova

Grupul tehnologic S&T AG din Austria, unul dintre cei mai importanţi furnizori de servicii şi soluţii IT în Europa Centrală şi de Est a achiziţionat o cotă de 51% din capitalul firmei Bass Systems SRL din Moldova, scrie mold-street.com.

Potrivit sursei citate tranzacţia a fost efectuată pe 28 august 2019 şi anunţată de Bursa din Taiwan, ca parte a unei operaţiuni a producătorului de calculatoare industriale Hua Han, ce face parte din gigantul Foxconn Technology Group. Ultimul este acţionar majoritar al grupului Ennoconn, ce deţine peste 26% din capitalul S&T AG din Austria.

5,74 milioane de euro pentru o cotă de 51%

Potrivit presei din Taiwan, valoarea totală a tranzacţiei este de 5.739.000 euro pentru o participaţie de 51% la capitalul social al Bass Systems SRL din Moldova.

Totodată, este specificat că S&T AG au cumpărat participaţia de la o persoană fizică şi nu de la o companie. Cine este această persoană fizică nu este specificat.

Menţionăm că ultimele date de la Agenţia Servicii Publice arată că la începutul lunii august 2019, Bass Systems SRL avea un capital social de 2,95 milioane lei deţinut de Assentis Holdings Limited din Cipru cu 72% şi Onisim Popescu care este şi administrator la Bass Systems.

Potrivit portalului Openmoney.md, din 2008, Bass Systems a câştigat contracte cu statul în valoare de 205,8 milioane de lei. În special, compania s-a angajat în sprijinirea sistemului de informaţii Asycuda World pentru Serviciul Vamal, din 2016 până în 2018. Valoarea contractului a fost de 52 de milioane de lei. Tot în 2016, Bass Systems a câştigat o licitaţie pentru automatizarea proceselor de afaceri şi a soluţiilor IT pentru Ministerul de Interne. Valoarea acestui contract este de 14,3 milioane de lei.

La începutul lunii august 2019, deputatul ACUM, Dan Perciun, a făcut apel la Consiliul Concurenţei, unde a solicitat verificarea monopolurile pe piaţa serviciilor IT. Conform calculelor sale, 50% din piaţă este controlată de două companii: Bass Systems şi SC DAAC System Integrator.

Conform estimărilor lui Perciun, din 2016 până în 2019, Bass Systems a primit contracte pentru 437 de milioane de lei. Mai mult, în majoritatea ofertelor câştigate, compania a fost singura ofertantă, scrie newsmaker.md

Similare
RECOMANDĂRI