Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Tehnologii moderne în agricultura din Republica Moldova

În timp ce mulţi agricultori din Republica Moldova încă îşi mai muncesc terenurile cu sapa în mână, alţii folosesc drone, sisteme gps şi semănătoare de precizie. În ultimii ani, tot mai mulţi antreprenori din domeniul agricol utilizează tehnologiile moderne în afacerile lor.

Maxim Vrabie cultivă grâu, orz, porumb şi rapiţă pe o suprafaţă de o mie de hectare de teren. Anul trecut, el a decis să-şi modernizeze ferma. Acum are în dotare tractoare dotate cu sistem GPS şi semănătoare de precizie.
 
„Noi am început să introducem tehnologiile de precision planting şi digitalizarea în agricultură. Avem soft Omnicom care monitorizeză consumul motorinei şi avem distribuitor de îngrăşăminte şi semănători cu precision planting, care dozat pun seminţa, îngrăşămintea.Toate semănăturile se fac cu navigaţie şi ei sunt mult mai descărcaţi, productivitatea foarte mult a crescut. Plus putem să lucrăm şi 24 din 24 de ore, dacă avem nevoie”, a declarat Maxim Vrabie.
 
Specialiştii în domeniu spun că noile tehnologii uşurează considerabil munca agricultorilor. Din păcate, nu sunt deloc ieftine. 
 
„O zi de muncă cu GPS-ul ar fi şi o săptămână şi două câte 20-30 de oameni care trebuie să lucreze”, a spus GHEORGHE NICOLAESCU, Universitatea Agrară.
 
„Ce ţine de sistemele de navigare pe tractor, ele sunt în jur de 10 mii de euro unitate, plus abonamentul anual. Deja semănătorul poate fi de 30 la 150 de mii”, a precizat Maxim Vrabie.
 
Dronele sunt un alt dispozitiv modern pe care au început să îl folosească agricultorii din Republica Moldova. Acestea sunt utilizate pentru monitorizarea şi paza câmpurilor. Drona poate fi operată atât manual cât şi automat.
 
„Monitorizarea câmpului este foarte operativă. Sute de hectare în doar câteva minute. Lansăm la o înălţime mai mare şi camera ne furnizează informaţiile direct pe telefonul sau tablet pe care o folosim”, a spus VALERIU SEINIC, Universitatea Agrară.
 
Costul unei drone folosite în agricultură poate ajunge la 8 mii de euro.
 
 
Similare
RECOMANDĂRI