Supra-îndatorarea moldovenilor poate clătina sistemul financiar
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Supra-îndatorarea moldovenilor poate clătina sistemul financiar

În Republica Moldova există riscul de supra-creditare a populaţiei, mai ales în cazul aşa-numitei multiple creditări. Persoanele fizice ar putea lua mai multe credite şi astfel să se pomenească în imposibilitatea de a le rambursa. Opinia a fost exprimată de jurnalistul Vlad Bercu în cadrul emisiunii „15 minute de realism economic”.

„De exemplu, în unele companii dobânda este de 2 la sută pe zi sau 760 la sută pe an, în cazul neplăţii dobânda e dublă. Şi asta se întâmplă în cazul unor credite mici. Atunci când omul vine să ia un credit de 5-10 mii de lei nu se uită atent ce scrie în contract şi ulterior se trezeşte cu lucruri neplăcute şi uneori insuportabile”, constată jurnalistul.

Numărul beneficiarilor de credite nebancare a ajuns la aproape 465 de mii de persoane, iar valoarea medie a unui împrumut a constituit peste 18 mii lei. 83 la sută din împrumuturi sunt acordate persoanelor fizice. 44,8 la sută sunt destinate consumului şi acest indicator este în creştere.

Potrivit jurnalistului, Comisia Naţională a Pieţei Financiare a elaborat şi a iniţiat procedura de promovare a proiectului Legii de modificare a unor acte legislative, scopul de bază al căruia constă în minimizarea riscurilor de supra-îndatorare a consumatorilor-persoane fizice şi protejarea beneficiarilor de produse de creditare nebancară.

Proiectul, propus spre dezbatere de CNPF, prevede ca organizaţiile de creditare nebancară să aibă dreptul să folosească în activitatea lor doar resursele financiare proprii sau împrumutate de la investitori calificaţi, instituţionalizaţi, atât din ţară, cât şi din străinătate. Se interzice acceptarea de resurse de la persoanele fizice. Acesta mai prevede ca organizaţiile de creditare nebancară sunt obligate să raporteze la birourile istoriilor de credit, înainte de a oferi creditele, în special unei persoane fizice. De asemenea, se propune ca pentru împrumuturile care se acordă pe un termen de până la doi ani toate costurile suplimentare, care includ dobânda nominală, comisioanele etc., nu pot depăşi suma iniţială care a fost luată de beneficiar.

Vlad Bercu spune că o creştere puternică a creditelor de consum se înregistrează şi în sectorul bancar, în primele şapte luni ale anului băncile au acordat credite de consum în sumă de circa 3,6 miliarde de lei, ceea ce reprezintă aproape 58 la sută din totalul creditelor contractate de persoanele fizice în această perioadă.
Similare
RECOMANDĂRI