Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Statul vrea să raţionalizeze cheltuielile publice şi începe de la Ministerul Educaţiei

Statul vrea o raţionalizare a cheltuielilor publice aşa că a format o nouă comisie care să se ocupe de acest lucru - Comitetul Interministerial de Raţionalizare a Cheltuielilor Publice. Eficientizarea o vor începe de la Ministerul Educaţiei. Deşi proiectul prevede ca acest comitet să identifice măsuri de economisire, Finanţele dau asigurări că doar va distribui eficient banii în interiorul ministerului respectiv.

Raţionalizarea cheltuielilor publice e o practică europeană, este prima justificare a ministerului Finanţelor, după aprobarea proiectului în Guvern. Hotărârea afectează, în primul rând, ministerul Educaţiei, dar autorităţile dau asigurări că asta nu înseamnă economii în procesul educativ.
 
Şi totuşi, în proiect este stipulat că autorităţile intenţionează să găsească o cale de economisire până în 2020.
 
Portalul moldstreet a scris că acest proiect a fost aprobat pentru că bugetul Republicii Moldova dă semne de oboseală din cauza creşterii datoriei publice şi pentru că asistenţa macrofinanciară din partea Uniunii Europene a fost amânată. Analiza de cheltuieli stipulate în proiect prevede identificarea unui pachet de măsuri care să aducă economii de până la 10%, dar nu mai puţin de 5% în portofoliul de cheltuieli pentru 2020. Un calcul făcut de moldstreet arată că, astfel, autorităţile vor face economii de până la 200 de milioane de lei în educaţie. Ipoteză negată de ministerul Finanţelor.
Similare
RECOMANDĂRI