Soluţiile Guvernului la o potenţială criză energetică: Prim-ministrul - „Pentru câteva raioane vom fi gata de la 1 ianuarie să folosim şi gazul natural din România”
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Soluţiile Guvernului la o potenţială criză energetică: Prim-ministrul - „Pentru câteva raioane vom fi gata de la 1 ianuarie să folosim şi gazul natural din România”

Guvernul condus de Maia Sandu are soluţii pentru o potenţială criză energetică, dacă Rusia şi Ucraina, nu se vor înţelege cu privire la tranzitul gazelor naturale din Rusia pe teritoriul Ucrainei. Premierul Maia Sandu a spus că soluţii sunt, ele sunt tehnice, dar cetăţenii trebuie să doarmă liniştit în această privinţă. Declaraţia a fost făcută în platoul emisiunii Punctul pe AZi la TVR MOLDOVA.

„Există mai multe variante, unele mai uşoare şi mai simple, există şi variante mai costisitoare, dar Guvernul are soluţii tehnice chiar şi pentru cea mai complicată situaţie. Inclusiv să contractăm resurse financiare suplimentare dacă se ajunge la o astfel de situaţie. Există posibilitatea de revers prin Ucraina şi există posibilitatea de depozitare a gazelor naturale în Ucraina,” explică Maia Sandu.  

Premierul declară că la începutul lunii septembrie va veni o misiune din Ucraina ca să pună la punct toate detaliile.

„Mai există o posibilitate prin Sudul ţării din Bulgaria, dar acolo mai trebuie de construit câţiva kilometri ca să fie posibil de utilizat această ţeavă, iar pentru câteva raioane vom fi gata de la 1 ianuarie să folosim şi gazul natural din România.

Problema este complicată sperăm să nu se ajungă acolo, este vorba despre faptul, dacă Rusia şi Ucraina, se va înţelege sau nu cu privire la tranzitul gazelor naturale din Rusia pe teritoriul Ucrainei, dacă acest lucru nu se va întâmpla, atunci trebuie să punem în aplicare un plan complex pentru ca să asigurăm ţara cu gaz şi energie electrică. Cetăţenii trebuie să doarmă liniştit, pentru că noi avem soluţiile tehnice şi acum încercăm să identificăm şi finanţe pentru situaţia în care cel mai complicat scenariu va trebui fi pus în aplicare.”
 
Similare
RECOMANDĂRI