ECONOMIC

Schema devalizării BEM, aplicată pentru falimentarea unei bănci din Federaţia Rusă

post-img

Administraţia şi proprietarii Rosinterbank, aflată pe locul trei în topul băncilor falimentare din Rusia după gaura din bilanţul său, a lăsat instituţia nu doar fără bani, ci şi fără toată baza de date.

Potrivit cotidianului financiar Vedomosti din Rusia, cu aproape două săptămâni înainte de retragerea licenţei de activitate a Rosinterbank, la 6 septembrie 2016, administraţia băncii pe neaşteptate a decis să rezilieze contractul de subînchiriere a spaţiilor în care se afla sediul central, notează mold-street.com

Prin urmare, banca a trebuit să mute în alt sediu şi toate documentele, inclusiv dosarele de creditare din arhivă. De transportare s-au ocupat mai multe companii specializate, una dintre care „Biuro relocation LTD”.

Administraţia temporară numită de autorităţi încă la 15 septembrie a încercat să găsească firma şi dosarele transportate de ea, dar la cele patru adrese indicate nu a fost găsită nici urmă de companie şi documente, se arată într-un raport de anchetă citat de Vedomosti.

Mai mult decât atât, a doua zi, după ce la bancă a fost numită administraţia temporară, s-a descoperit că noaptea cineva a intrat în sediul instituţiei, a spart depozitul şi a furat şi dosarele de creditare şi cele ale deponenţilor ce mai rămăseseră în arhivă.

Totodată, la 12-14 septembrie 2016, sistemul electronic al Băncii a început să funcţioneze cu probleme, iar la 15 septembrie nu mai era deja funcţional. Specialiştii IT au raportat că toată informaţia bancară a fost radiată şi nu mai există posibilitatea de a o restabili.

În consecinţă, administratorii au fost nevoiţi să le ceară deponenţilor să vină cu documentele probatorii pentru a demonstra că aveau depozite la bancă.

Astfel, până în prezent, din cei 84.400 de deponenţi cu active de peste un miliard de dolari la Rosinterbank, aproximativ 10.000 de clienţi au reuşit să se repună în drepturi.