Republica Moldova examinează opţiunea unificării TVA în agricultură şi industrie
Sursa foto:investing.com Vizualizari:

Republica Moldova examinează opţiunea unificării TVA în agricultură şi industrie

Aplicarea practică a taxei pe valoarea adăugată (TVA) în agricultură şi la întreprinderile de prelucrare strâns legate de aceasta este una dintre problemele principale ale politicii fiscale a Republicii Moldova. Despre aceast lucru a declarat miercuri viceprim-ministrul şi ministrul Finanţelor, Serghei Puşcuţa la şedinţa Comisiei parlamentare pentru economie, buget şi finanţe, unde au fost discutate măsurile statului de susţinere a mediului de afaceri în legătură cu pandemia virusului COVID-19, scrie Infotag.

Ministrul a spus că ministerul a creat o comisie specială de lucru care elaborează propuneri optime pentru aplicarea TVA în acest sector al economiei.

"Pot spune deja că propunerea nu va fi ideală, deoarece se referă la interesele diferitelor grupuri de producători, dar va fi optimă din punct de vedere al agriculturii, al fermierilor şi al bugetului, prin care statul îndeplineşte obligaţiile sociale faţă de cetăţeni", a remarcat ministrul.

Potrivit lui, în prezent, grupul de lucru, care include experţi, reprezentanţi ai businessului, deputaţi, discută două opţiuni de lucru. Prima ţine de reducerea şi unificarea TVA. A doua ţine de subvenţionarea acestui impozit de la bugetul de stat.

"Nu pot spune care va fi rata TVA în agricultură şi în industria prelucrătoare - 8%, 10%, 12% sau 18%. Deocamdată se discută despre mărimea acestei taxe", a spus ministrul.

El şi-a exprimat speranţa că deja la toamnă, când va fi discutată politica bugetar-fiscală pentru anul 2021, grupul de lucru va propune cea mai bună opţiune pentru TVA în agricultură.
Similare
RECOMANDĂRI