ECONOMIC

Reprimarea revoltei din Kazahstan dă o lovitură Bitcoin. Investitorii sunt nervoşi, iar preţul criptomonedei a scăzut

post-img

Revolta din Kazahstan şi reprimarea acesteia, care a inclus şi închiderea internetului, lovesc industria de minare de Bitcoin a ţării, una dintre cele mai mari din lume, relatează CNN, citat de digi24.ro

Protestele violente s-au soldat cu zeci de morţi şi sute de răniţi. Internetul şi telecomunicaţiile au înregistrat întreruperi la nivel naţional – iar acest lucru are un impact major asupra operaţiunilor locale de extragere a criptomonedei.

Kazahstanul a devenit un centru popular pentru minare de criptomonede anul trecut, după ce China a reprimat această activitate. Autorităţile chineze au spus că restricţiile sunt necesare pentru a susţine eforturile ţării de a reduce emisiile de carbon.

Exploatarea criptomonedelor este un proces complicat prin care monede noi sunt introduse în circulaţie. Minarea necesită computere de mare putere care rezolvă puzzle-uri matematice complexe pentru a crea un nou „bloc” pe blockchain. Acest proces necesită putere semnificativă de calcul şi electricitate, iar Kazahstanul, cu resursele sale energetice bogate, a devenit o alternativă atractivă la China.

Kazahstanul a reprezentat mai mult de 18% din puterea de calcul a reţelei Bitcoin la nivel global în august 2021 - ultima lună pentru care sunt disponibile date, potrivit Centrului Cambridge pentru Finanţe Alternative. Este pe locul al doilea după Statele Unite.

Încă nu este clar când vor fi restabilite serviciile de internet în Kazahstan, ceea ce face dificil de ştiut cât de profund va fi resimţit impactul asupra criptomonedei. Potrivit monitorului de internet Netblocks, conexiunea a fost oprită timp de 36 de ore începând de vineri dimineaţă.

Investitorii devin nervoşi. Preţul Bitcoin a scăzut vineri la 42.000 de dolari, cel mai scăzut nivel din septembrie anul trecut. Criptomoneda a fost, de asemenea, sub presiune după ce Rezerva Federală a SUA a semnalat că ar putea anula stimulentele economice mai mult decât se aştepta, ceea ce i-a făcut pe investitori să fie precauţi cu privire la activele mai riscante.

Această revoltă i-ar putea determina pe cei care minează criptomonede să caute acum o altă zonă pentru aceste operaţiuni, potrivit lui Anirudh Rastogi, fondatorul firmei de avocatură Ikigai Law, reprezintă operatori de criptomonede.

„În cele din urmă, minerii vor găsi centrul potrivit pentru activităţile lor. Au nevoie de un loc cu stabilitate politică şi electricitate ieftină”, a spus el.

Deja, Kazahstanul s-a chinuit să facă faţă cererilor uriaşe de pe reţeaua sa de energie din cauza creşterii operaţiunilor de extragere de criptomonede, a relatat Financial Times în noiembrie, adăugând că deficitul de energie din ţară a dus la închiderea unei ferme majore de criptomonede.