Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Recuperarea economică de 600 de milioane de euro pentru R. Moldova, anunţată de Comisia Europeană, discutată de ministrul de Externe şi o delegaţie UE

Republica Moldova face paşi importanţi în procesul de apropiere de Uniunea Europeană. Astăzi, la Chişinău, se află o delegaţie care are ca scop punerea la punct a planului de recuperare economică de 600 de milioane de euro, pregătit de Comisia Europeană pentru Republica Moldova. Sunt şi alte subiecte importante ce ţin de agenda de asociere şi perspectiva viitorului Summit al Parteneriatului Estic.

Directorul general adjunct al Direcţiei generale Vecinătate şi Negocieri al Comisiei Europene, Katarina Mathernova, a declarat că planul de recuperare economică va fi unul consistent şi este în proces de implementare.

KATARINA MATHERNOVA, membru delegaţie UE: „Chiar în această săptămână am aprobat eliberarea sumei de peste 36 de milioane de euro, acordaţi Republicii Moldova, nu în împrumuturi, ci în granturi. Dorim să oferim sprijinul nostru în măsurile de recuperare după COVID-19, dar şi pentru programul ce presupune măsurile de reformare a poliţiei. Există un şir de domenii în care Republica Moldova se poate apropia de Uniunea Europeană şi urmează să mai lucreze în anii viitori.”

Oficialii europeni susţin că programul în valoare de 600 de milioane de euro nu are drept scop doar recuperare economică. Urmează să fie implementate şi proiecte ce ţin de reforma justiţiei, lupta împotriva corupţiei, consolidarea securităţii statului, transformarea digitală, creşterea calităţii educaţiei, finanţarea IMM-uri şi comunităţilor locale.

NICU POPESCU, ministru de externe al Republicii Moldova: „Beneficiem de un sprijin enorm din partea UE, de o solidaritate pe care o simţim şi pe care o vom simţi inclusiv în anii următori când vom implementa aceste proiecte. Vă mulţumesc pentru această solidaritate, pentru faptul că sunteţi la Chişinău şi pentru că o dată cu această vizită intrăm într-o fază accelerată de implementare a acestor proiecte.”

MICHAEL SIEBERT, reprezentant delegaţie UE: „Obiectivul vizitei noastre la Chişinău este dublu. Pe de o parte, dorim să ne exprimăm un puternic sprijin politic al noii orientări a Republicii Moldova, a reformelor ambiţioase asumate şi, în special, în ceea ce priveşte asigurarea supremaţiei legii şi lupta cu corupţia. Şi a doua parte, este faptul că ne exprimăm angajamentul privind sprijinul financiar substanţial din parte UE pentru eforturile pe care le asumaţi.”

Delegaţia Uniunii Europene va face astăzi o vizită la Străşeni pentru a discuta despre implementarea unor proiecte pentru comunităţile locale. Totodată, oficialii au avut o întrevedere cu Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, cu care au discutat despre situaţia din Republica Moldova şi perspectivele cooperării cu UE.
Similare
RECOMANDĂRI