R. Moldova se va împrumuta de la BERD şi BEI pentru un proiect de eficienţă energetică
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

R. Moldova se va împrumuta de la BERD şi BEI pentru un proiect de eficienţă energetică

Republica Moldova va contracta un credit de 30 de milioane euro din partea Băncii Europene pentru Investiţii (BEI) şi un alt împrumut pentru o sumă similară din partea Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), precum şi un grant în valoare de 15 milioane euro, oferit din partea Platformei de Investiţii pentru Vecinătate a Comisiei Europene, pentru implementarea unui proiect de eficienţă energetică. Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale a propus spre consultări publice un proiect de hotărâre a Guvernului cu privire la iniţierea negocierilor asupra contractelor de finanţare, transmite IPN.

Principala categorie de beneficiari ai proiectului de eficienţă energetică vor fi instituţiile publice, şi anume cele de menire socială, cum sunt spitalele republicane, precum şi grădiniţele, şcolile, spitalele municipale şi raionale.

„În urma implementării proiectului, cetăţenii vor avea acces la servicii de calitate în condiţii mai bune, având în vedere că principalele categorii de clădiri ce urmează a fi supuse reabilitării sunt cele cu destinaţie socială. Astfel, doar prin reabilitarea instituţiilor spitaliceşti incluse în lista scurtă a proiectului, se estimează că anual curca 250 000 de pacienţi vor beneficia de servicii de o calitate sporită (având în vedere că intervenţiile de eficientizare energetică a unei clădiri presupun asigurarea confortului termic în cadrul edificiului)”, precizează autorii proiectului.

Proiectul prevede îmbunătăţirea/reabilitarea anvelopei clădirilor, sistemelor de încălzire, ventilaţie şi aer condiţionat, implementarea sistemelor de iluminat, distribuţie a energiei termice şi integrarea resurselor de energie regenerabilă, atunci când acest fapt este permis din punct de vedere tehnic. „Mai mult, este urmărită îmbunătăţirea confortului interior al clădirilor, reducerea emisiilor de CO2, astfel atenuând impactul asupra schimbărilor climatice”.

Conform studiului de pre-fezabilitate elaborat de BEI, durata simplă de recuperare a investiţiei este de 15,3 ani. Durata de recuperare a investiţiilor în condiţiile monetizării tuturor beneficiilor oferite de proiectele de eficienţă energetică (creşterea veniturilor disponibile, reducerea cheltuielilor pe medicamente, îmbunătăţirea condiţiilor de confort, taxe şi plăţi la buget din contul proiectului, creşterea valorii imobilelor şi a duratei lor de viaţă) este de 3,7-4,1 ani. Bugetul total al proiectului constituie 75 de milioane euro, cu o durată de implementare de patru ani (2022 – 2025).

Similare
RECOMANDĂRI