Producţia agricolă va marca un avans de 5% în 2018, expert IDIS
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Producţia agricolă va marca un avans de 5% în 2018, expert IDIS

Producţia agricolă va marca un avans de 5% în 2018 comparativ cu anul 2017. Preţurile în primul semestru al anului, în special la cereale şi fructe, vor fi instabile, dar vor fi mai mari faţă de cele înregistrate în semestrul II al anului 2017. Estimările au fost făcute de către Viorel Chivriga, director de programe la IDIS Viitorul, transmite IPN.

În cadrul emisiunii „15 minute de realism economic”, realizată de către IDIS Viitorul în parteneriat cu Radio Europa Liberă, Viorel Chivriga a mai spus că în 2018 şi 2019 vor exista riscuri extinse pentru aplicarea cerinţelor Acordului de Asociere pe partea agriculturii, dezvoltării regionale şi mediului, cauzate de reorganizarea ministerului de resort, căruia îi vor reveni obligaţiuni extinse în urma comasării Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare cu Ministerul Mediului şi cu subdiviziuni ale Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor.

De asemenea, susţine expertul, următorii doi ani, care sunt electorali, ar putea fi marcaţi de decizii populiste, ezitări în realizarea reformelor dureroase şi ingerinţe politice în sectorul economic.

Potrivit lui Viorel Chivriga, 2017 pentru agricultură şi dezvoltarea rurală este marcat prin rezultate pozitive obţinute de agricultori în sectorul vegetal, regresul minor înregistrat în sectorul animalier, creşterea exporturilor de produse agricole şi agroalimentare în UE şi CSI, reforme instituţionale pe partea instituţiilor cu funcţii şi atribuţii în domeniul agricol şi dezvoltării rurale, dar şi de aplicarea mai multor prevederi ale Acordului de Asociere pe dimensiunea agriculturii şi dezvoltării rurale.

În anul 2017, sectorul vegetal a fost cel care a generat creşterea producţiei agricole. Datele operative indică o recoltă globală în creştere la majoritatea culturilor agricole. Mai mult ca atât, randamentele sunt ridicate al doilea an consecutiv şi asta în pofida faptului că, în luna aprilie, hazardurile naturale au afectat suprafeţe extinse de culturi agricole în regiunile de centru şi sud ale ţării, notează expertul.
Similare