ECONOMIC

Preţul la gaze ar putea să nu se micşoreze pentru consumatorul final. În tarif ar putea să fie inclusă datoria către Gazprom

În urma negocierilor guvernului Chicu cu Federaţia Rusă privind preţul la gaze nu s-a stabilit şi valoarea tarifului final la consumatorul din Republica Moldova. S-a redus gazul cu 50 de dolari la mia de metri cubi, astfel că preţul pentru anul următor va fi de 172 de dolari. Aceste schimbări nu s-ar putea resimţi şi la factura finală, pentru că ar putea include plata restanţelor către Gazprom. Şi creditul de 500 de milioane de dolari oferit de Federaţia Rusă a stârnit un val de reacţii din partea experţilor.

Vicepremierul Dimitrie Kozac a declarat ca Rusia ar putea să includă în preţul la gaze un comision care să acopere, treptat, datoria către Gazprom. Ministerul Economiei şi Infrastructurii confirmă această variantă.

„- Domnul Kozac a declarat că acea datorie istorică ar urma să fie inclusă în tarif?  
- Poate să fie şi acest lucru făcut, deoarece sunt alte opţiuni. Noi avem mai mult de 800 de milioane datorie, clar că asta este o îngrijorare pentru furnizorul de gaze naturale. Noi trebuie să găsim această posibilitate”, spune Anatol Usatîi, ministrul Economiei şi Infrastructurii. 

Preţul la gaze pentru Republica Moldova se formează în baza unei formule de calcul, care se stabileşte trimestrial în funcţie de preţul gazului pe piaţa Uniunii Europene. Anul trecut, preţul s-a micşorat, şi din acest motiv şi gazele pentru Republica Moldova vor avea un preţ mai mic.
 
SINCRON SERGIU TOFILAT, expert în energetică
„Domnul preşedinte Igor Dodon, înţelegând această situaţie,  a dorit să speculeze că ieftinirea gazului care se va produce se va datora nu în funcţie de formula din contract, dar iată relaţiile lui speciale cu Gazpromul cu liderii de la Kremlin, ceea ce este un fals”, spune expertul în energetică Sergiu Tofilat.

„Eu sunt sigur că această reducere are o componentă ascunsă care trebuie clarificată. Nu exclud careva implicaţii în domeniul electro-energetic pe care R. Moldova le-a declarat prioritare pentru a fi implementate”, spune expertul IDIS Viitorul Ion Munteanu.

Nici perspectiva obţinerii unui credit de jumătatea de miliard de dolari din Federaţia Rusă nu este privită cu ochi buni de unii analişti politici de la  Chişinău. În opinia lui Ion Munteanu, acceptarea acestui credit ne-ar face mai vulnerabili.

„Orice ofertă care vine din partea Federaţiei Ruse trebuie să fie analizată foarte atent fiindcă din istoria pe care o avem nu prea am beneficiat de suport care să vină în sprijinul R. Moldova şi mai degrabă în a o face mai vulnerabilă în relaţia cu Federaţia Rusă în special. Acest credit ar avea mai mult o conotaţie politică, ţinând cont de faptul că urmează campania electorală”, mai spune Ion Munteanu.

Ministerele de Finanţe de la Moscova şi Chişinău discuta condiţiile acestui împrumut, care, potrivit premierului Ion Chicu, va fi luat doar dacă va fi convenabil pentru Republica Moldova.