PL este împotriva anulării reducerii de 50% la importul maşinilor hybrid. „Amintim guvernanţilor că R. Moldova s-a angajat să reducă emisiile de gaze”
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

PL este împotriva anulării reducerii de 50% la importul maşinilor hybrid. „Amintim guvernanţilor că R. Moldova s-a angajat să reducă emisiile de gaze”

Partidul Liberal susţine păstrarea cotei reduse de acciz de 50% pentru importul maşinilor hybrid. Dacă excluderea acestei reduceri va fi aprobată în Parlament în lectură finală, atunci organizarea unor acţiuni de protest în acest sens ar fi justificată.

„Potrivit noilor prevederi ce vor intra în vigoare de la 1 ianuarie, în cazul maşinilor cu sisteme clasice de propulsie hibridă, reducerea la acciz va fi de doar 25%, iar în cazul maşinilor mild-hybrid, reducerea pentru acest tip de autoturisme va fi anulată complet.

Motivul invocat - este nevoie de mai mulţi bani în buget, şi asta este una dintre soluţiile “geniale” găsite de guvernul technocrat”, se spune într-un comunicat emis de PL.

Având în vedere că bugetul de stat în anul 2020 se va solda cu un deficit în sumă de peste 7 miliarde de lei, PL spune că „atât Dodon, cât şi guvernul Chicu înţeleg foarte bine că acest deficit imens nu poate fi acoperit decât prin mărirea taxelor, accizelor şi a impozitelor, din moment ce creşterea veniturilor la buget prin investiţii străine şi dezvoltarea mediului de afaceri este o utopie, în condiţiile actuale”.

Pl mai spune că în condiţiile tendinţei spre UE, Republica Moldova ar trebui să încurajeze utilizarea maşinilor hybride.

„Încurajarea procurării vehiculelor electrice este o prioritate economică şi de mediu pentru UE, iar unele state europene acordă subvenţii pentru cumpărarea automobilelor electrice şi hibride, ceea ce este un exemplu demn de urmat şi absolut necesar şi pentru RM.

Amintim guvernanţilor că, Republica Moldova s-a angajat ca până în anul 2030 să reducă emisiile de gaze cu cel puţin 64% faţă de anul 1990. Or, anume aceste prevederi de anulare a reducerilor de vămuire pentru maşinile hibride sunt exact opusul. Astfel de decizii sunt rezultatul unei politici iresponsabile faţă de mediu, de sănătatea populaţiei etc.

În acest caz, pentru cei care ne guvernează e mai important să mai taie din facilităţi, care de altfel şi aşa sunt mici, în loc să descurajeze utilizarea automobilelor cu propulsie diesel şi benzină prin mărirea taxelor pentru acestea”, se mai spune în comunicatul PL.

Amintim că deputaţii PAS propun, pentru lectura a doua, un amendament ce prevede menţinerea reducerii de 50% la importul maşinilor hybrid.

Similare
RECOMANDĂRI