Piaţa creditelor nebancare pentru prima dată a depăşit nivelul de 10 miliarde de lei
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Piaţa creditelor nebancare pentru prima dată a depăşit nivelul de 10 miliarde de lei

Creditarea nebancară în Moldova a cunoscut o dezvoltare puternică după criza bancară din 2014. Companiile de Microcreditare pe parcursul a cinci ani au ocupat nişa de piaţă eliberată de către bănci în special la creditarea persoanelor fizice, scrie pe blogul său economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniţă.

Astfel în cinci ani piaţa creditelor nebancare a crescut de 2,6 ori de la 3,9 miliarde lei la finele anului 2014 până la 10,2 miliarde lei în trimestrul III al acestui an.

Această creştere a fost influenţată cel mai mult de creditele oferite de companiile de Microcreditare, care şi-au majorat volumul de credite de peste 3 ori de la 2,4 miliarde lei în 2014 la 7,5 miliarde lei în trimestrul III din 2019.

Companiile nebancare care includ Asociaţiile de Economii şi Împrumuturi, Companiile de Leasing şi Companiile de Micro-Creditare şi-au crescut în această perioadă cota de piaţă de 3 ori. Dacă în octombrie 2014 companiile nebancare deţineau 7% din totalul portofoliului de credite, restul revenind băncilor, atunci în Trimestrul III din 2019 cota companiilor nebancare pe piaţa creditară se apropie de 21%.

Totuşi în 2019 creşterea pieţei creditelor ne-bancare sa temperat pe fundalul accelerării creditelor bancare.

Această creştere semnificativă a creditelor nebancare ridică noi provocări pentru autorităţi. Deseori aceste companii din cauza unei supravegheri slabe induc în eroare consumatorii, care se trezesc cu credite contractate la dobânzi de peste 500% anual. În opinia mea este timpul unei intervenţii prudente în reglementarea activităţii companiilor ne-Bancare în cea ce ţine protecţia consumatorilor şi asigurarea unei informări explicite a lor în procesul de contractare a unui credit.

Similare
RECOMANDĂRI