Opinie: Republica Moldova nu trebuie să se limiteze la pieţele de desfacere din Vest şi Est
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Opinie: Republica Moldova nu trebuie să se limiteze la pieţele de desfacere din Vest şi Est

Republica Moldova nu trebuie să se limiteze doar la pieţele de desfacere din Vest şi Est. Aceasta pare a fi cea mai uşoară cale de export, dar mai există pieţele din Asia, Africa şi America Latină. Declaraţia aparţine expertului de la IDIS „Viitorul”, Viorel Chivriga.

Potrivit lui, sunt unele pieţe cărora Republica Moldova nu le acordă atenţie, dar ar trebui studiate pentru că în trecut Moldova a avut anumite tangenţe cu acestea - ţările din Asia post-sovietică. „Noi avem un acord care cândva promitea destul de multe – GUAM, din care mai fac parte Ucraina, Georgia, care sunt şi ele semnatare ale Acordului de Asociere cu UE. Când ne uităm la fluxurile comerciale vedem că în Ucraina exportăm foarte puţin, dar importăm imens, iar cu Georgia tranzacţiile financiare nu sunt mari, dar aici există avantaje foarte mari”, a spus expertul.

Potrivit lui, în Moldova nu prea se fac studii de piaţă de către sectorul asociativ, de către instituţii de cercetare prin care să vină cu recomandări pentru agenţii economici. De asemenea, expertul spune că Republica Moldova nu prea este cunoscută în lume. „Noi suntem vizibili prin companiile moldoveneşti care produc vinuri, ele pot fi întâlnite în multe ţări, mai puţin în state care sunt recunoscute ca lideri mondiali – Spania, Franţa, Germania, dar trebuie să înţelegem că ele au alte preferinţe şi e foarte greu să faci faţă”, este de părere Viorel Chivriga.

Ministrul agriculturii, dezvoltării regionale şi mediului, Nicolae Ciubuc, spune că anul curent s-a înregistrat o producţie mai mare decât anul trecut, mai ales pe segmentul fructelor. Ministrul spune că nu s-ar vorbi despre o supraproducţie, dacă ar exista o infrastructură mai dezvoltată post-recoltare. Potrivit lui, anul acesta s-au produs 500 de mii de tone de mere, dar frigidere există doar pentru 200 de mii de tone. „Dacă la ziua de astăzi noi am acoperi măcar 70% din volumul producţiei care este recoltată şi am crea infrastructura respectivă, nu am avea probleme la desfacerea producţiei sub costul de producere, cum există în cazul merelor sau prunelor”, a spus Nicolae Ciubuc.
Similare
RECOMANDĂRI