ECONOMIC

O banca din Letonia, implicată în furtul miliardului, în proces de lichidare, poate duce la pierderea probelor de spălare a milioane de dolari

post-img

Una dintre băncile letone implicate în furtul „miliardului” este în proces de lichidare. În acest context, Transparency International Letonia avertizează că lichidarea voluntară a băncii ABLV poate duce la pierderea probelor de spălare a 102,3 milioane de dolari, o parte din care au fost spălaţi prin intermediul băncilor din Republica Moldova.

Organizaţia trage alarma după ce Hermitage Capital Management Limited, fostul angajator al avocatului Serghei Magnitsky, care a murit în custodie în Rusia după ce a încercat să expună o fraudă imensă, a trimis o cere către autorităţile letone la 21 iunie 2018 pentru a investiga spălarea banilor prin intermediul băncii ABLV.

Potrivit lsm.lv, cererea a fost depusă de urgenţă după ce Comisia pentru piaţa financiară şi piaţa de capital din Letonia a autorizat ABLV să efectueze o lichidare voluntară. „O astfel de urgenţă este necesară deoarece procesul ar putea crea un risc substanţial pentru pierderea probelor şi disiparea fondurilor pertinente investigaţiei”, afirmă Transparency International Letonia.

Hermitage s-a adresat Departamentului Inteligenţei Financiare din Letonia şi Procuraturii Generale pentru a investiga şi identifica angajaţii ABLV suspectaţi că ar facilita spălarea a peste 100 de milioane de dolari în legătură cu celebra fraudă de 230 milioane dolari scoasă la iveală de Serghei Magnitsky acum zece ani. Hermitage susţine că o activitate de asemenea amploare nu ar fi fost posibilă fără implicarea conducerii de TOP a ABLV.

Potrivit cererii depuse de Hermitage, angajaţii ABLV au permis, între 2008 şi 2013, spălarea a 19 milioane de dolari în interesul lui Dmitri Klyuev şi al lui Andrei Pavlov (care au fost sancţionaţi de către Trezoreria SUA pentru rolul lor central în afacerea Magnitsky) şi 102,3 milioane de dolari din totalul transferurilor ilicite prin conturi ABLV legate de fraudarea a 230 milioane dolari.

Transparency Letonia afirmă că funcţionarii ABLV au permis tranzacţii de mai multe milioane de dolari cu contrapartide similare în alte ţări, în ciuda unor semnale clare de spălare a banilor – de exemplu, descrieri contradictorii şi insuficiente în scopul plăţilor fără nici o raţiune aparentă. Se presupune că toate entităţile implicate fac parte dintr-un proces de gestionare a reţelelor transnaţionale de spălare a banilor în legătură cu frauda de 230 milioane de dolari, care a utilizat şi bănci din Moldova, Cipru, Lituania şi Estonia.

În acest context, organizaţia solicită o investigaţie amplă şi amănunţită a spălării banilor, care ameninţă integritatea sistemului financiar din Letonia.

Precizăm că Rapoartele companiei Kroll privind fraudele bancare din Republica Moldova scot în evidenţă sistemul bancar leton şi, în special, câteva bănci letone, ca elemente de bază în realizarea fraudelor bancare din ultimii ani. Cel puţin patru bănci letone au fost nominalizate în rapoartele Kroll: Latvijas Pasta Banka, Privatbank, Aizkraukles Banka şi ABLV Bank AS. Bănci, care potrivit Transparency International Moldova, au fost ulterior subiect al investigaţiilor şi sancţiunilor aplicate de instituţiile letone faţă de administratori.

În acelaşi timp, Departamentul de Combatere a Criminalităţii Financiare din cadrul Trezoreriei SUA (FinCEN) a emis pe 13 februarie 2018, o notificare în care susţine că banca ABLV din Letonia ce a orchestrat scheme de spălare a banilor, inclusiv din Moldova, împiedică aplicarea legii şi a desfăşurat o activitate legată de Coreea de Nord.