ECONOMIC

Numărul întreprinderilor mici şi mijlocii din Republica Moldova este în creştere

post-img

Anul trecut, numărul întreprinderilor mici şi mijlocii din Republica Moldova a constituit 51.600, în creştere cu o mie (sau cu 2 la sută) faţă de 2015. Potrivit Ministerului Economiei, IMM-urile alcătuiesc 98 la sută din totalul companiilor din ţara noastră.

Numărul persoanelor care au activat în cadrul întreprinderilor mici şi mijlocii pe parcursul anului 2016 a depăşit 300 de mii de persoane, care au deţinut 61 la sută din numărul total de angajaţi ai întreprinderilor din economia naţională.

Veniturile din vânzări ale IMM-urilor în această perioadă au însumat 125 de miliarde de lei sau 41,5 la sută din veniturile din vânzări în total pe economie şi au înregistrat o creştere cu 4,5 la sută faţă de anul 2015. În medie, venitul pe o întreprindere în anul 2016 a constituit 2,4 milioane de lei sau cu 59 de mii de lei (2,5 la sută) mai mult faţă de anul 2015. 

Cele mai multe IMM-uri, 40%, îşi desfăşoară activitatea în domeniul comerţului, urmate de industria prelucrătoare şi întreprinderile din domeniul activităţilor profesionale, ştiinţifice şi tehnice. În profil teritorial, în anul 2016, IMM-urile au fost localizate preponderent în Chişinău, 65 la sută, urmate de raioanele din centrul, nordul şi sudul ţării. IMM-urile din municipiul Chişinău au generat venituri din vânzări în sumă de 81 de milioane de lei.

Prin intermediul Organizaţiei pentru Dezvoltarea sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, Ministerul Economiei susţine micul business prin implementarea programelor de suport în afaceri. Suma totală a granturilor acordate prin Programul de atragere a remitenţelor în economie, PARE 1+1, finanţat cu suportul Uniunii Europene, constituie 152 de milioane de lei, iar investiţiile în economie sunt în jur de 550 de milioane de lei. Din numărul total de beneficiari, 57 la sută au investit în domeniul agriculturii, 24 la sută în servicii şi 19 la sută în producere.
 
Antreprenorii au beneficiat de garanţii financiare de 300 de milioane de lei prin intermediul băncilor comerciale datorită Capitalizării Fondului de Garantare a Creditelor. La începutul lunii iulie, cu suportul FGC a fost facilitată debursarea creditelor în valoare de peste 220 de milioane de lei şi susţinute proiecte investiţionale în valoare de 343 de milioane de lei pentru 279 de IMM-uri. Toate cele 10 Incubatoare de Afaceri (IA) includ 144 de companii care generează peste 600 de locuri de muncă. Procentul femeilor angajate constituie 42 la sută, iar a locurilor de muncă pentru tineri 35 la sută.

Întreprinderile mici şi mijlocii contribuie la crearea locurilor de muncă, deschiderea de noi afaceri, soluţionarea problemelor sociale ale comunităţii şi, în final, la creşterea economică a ţării.