Noi reguli pentru circa 130 de companii de pe piaţa de creditare nebancară
Sursa foto:kiwi finance Vizualizari:

Noi reguli pentru circa 130 de companii de pe piaţa de creditare nebancară

Parlamentul a adoptat joi, 8 februarie, în lectură finală, cu votul a 52 de deputaţi, legea cu privire la organizaţiile de creditare nebancară, prin care se doreşte asigurarea dezvoltării domeniului de creditare nebancară, inclusiv prin prevenirea riscurilor excesive în sistem, precum şi sporirea accesului la resurse financiare al persoanelor fizice şi juridice.

Astfel, legea prevede condiţiile de acces la activitatea de creditare nebancară, stabilirea statutului juridic şi a particularităţilor de constituire şi de activitate a organizaţiilor de creditare nebancară, asigurarea condiţiilor de apărare a drepturilor şi a intereselor legitime ale creditorilor, ale donatorilor, ale clienţilor, precum şi ale fondatorilor, notează mold-street.com.

Potrivit noilor reglementări, creditul nebancar constituie un angajament de a acorda bani ca împrumut cu condiţia rambursării acestora, a plăţii dobânzii şi/sau a altor plăţi aferente. Totodată, organizaţia de creditare nebancară este o societate pe acţiuni sau societate cu răspundere limitată, care desfăşoară cu titlu profesional acordarea de credite nebancare şi leasingul financiar.

Capitalul social minim al organizaţiei de creditare nebancară este stabilit în mărime de 300 000 de lei, deşi în versiunea adoptată la finele anului trecut, cifra era de 100.000 lei.

Prevederile privind mărimea minimă a capitalului social vor intra în vigoare în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a legii, iar iniţial cuantumul capitalului social urmează a fi de cel puţin 100.000 de lei. La data de 1 ianuarie 2020, cuantumul capitalului social urmează a fi de cel puţin 200.000 de lei, iar la 1 ianuarie 2021 – cel puţin 300.000 de lei.

Marea majoritatea a companiilor de pe piaţă au deja un capital de 100.000 de lei, iar activele ale 24 de societăţi depăşau la începutul anului 2017 cota de 25 de milioane lei.

Organizaţia de creditare nebancară ale cărei active, la sfârşitul perioadei de gestiune, au o valoare totală ce depăşeşte 50 milioane de lei este obligată să efectueze auditul situaţiilor financiare anuale.

Legea va intra în vigoare pe 1 iulie 2018. Guvernul şi autoritatea de supraveghere, adică Comisia Naţională a Pieţei Financiare, în termen de 6 luni de la data publicării, vor prezenta Parlamentului propuneri privind aducerea legislaţiei în vigoare în concordanţă cu aceasta. 

În prezent, pe piaţă activează peste 130 de organizaţii de microfinanţare, iar reglementările în materie de creditare şi metodologia de constituire a provizioanelor sunt neuniforme pentru activităţi similare precum microfinanţare, creditare ipotecară nebancară, leasing financiar.

Similare
RECOMANDĂRI