Nicu Popescu: Este în interesul R. Moldova ca regiunea ei transnistreană să fie conectată la spaţiul economic european prin DCFTA
Sursa foto:deschide.md Vizualizari:

Nicu Popescu: Este în interesul R. Moldova ca regiunea ei transnistreană să fie conectată la spaţiul economic european prin DCFTA

Este în interesul Republicii Moldova ca regiunea transnistreană să fie conectată la spaţiul european şi la procesele din restul teritoriului Republicii Moldova. Aceasta este idea principală a autorităţilor noastre, dar şi a discuţiilor care au avut loc în cadrul Consiliului de Asociere Uniunea Europeană – Republica Moldova, din 30 septembrie, a declarat ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Nicu Popescu într-un interviu acordat lui Veaceslav Berbeca, expert în politică de la IDIS Viitorul.

„Am discutat la acest Consiliu şi despre situaţia economică şi politică din regiunea transnistreană. Am discutat despre abordările diferitor formaţiuni politice privind soluţionarea conflictului transnistrean. Ideea generală este că e in interesul Republicii Moldova ca regiunea ei transnistreană să fie conectată la spaţiul economic european prin DCFTA”, spune ministrul.

Această legătură ataşează regiunea transnistreană de întreg spaţiul Republicii Moldova şi de Uniunea Europeană. Totuşi, ministrul recunoaşte că implementarea unor măsuri din DCFTA este mai puţin transparentă în regiunea transnistreană decât în partea dreaptă a Nistrului.

Ce ţine de realizările procesului de implementare a Acordului de Asociere, Nicu Popescu spune că, pe hârtie, Republica Moldova a respectat termenele de transpunere a directivelor şi a altor documente ale UE.

„Evaluarea MAEIE arată că noi am realizat circa 91,7% din măsurile legale asumate în urma semnării Acordului de Asociere în 2014. Am realizat obiectivele care au fost trasate în procesul de adoptare, dar când te trezeşti că instanţele judecătoreşti anulează rezultatele alegerilor locale, ori Curtea Constituţională anulează mandatul unui Parlament legal ales, înţelegi că lucrurile stau prost. Pe hârtie stăm bine, dar în privinţa unor componente macro-politice constatăm că acţiunile unor instituţii sau actori politici erau total contrar valorilor şi practicilor europene”, mai spune ministrul de Externe.

Citeşte şi: 
 

Ministrul de Externe: Este important să nu fim un stat care stă mereu cu mâna întinsă. Asta trebuie să fie o fază tranzitorie 
Similare
RECOMANDĂRI