ACTUALITATE

Ministrul de Externe: Este important să nu fim un stat care stă mereu cu mâna întinsă. Asta trebuie să fie o fază tranzitorie

post-img

Republica Moldova  nu trebuie să fie un stat care să stea mereu cu mâna întinsă. Ţara noastră are nevoie de ajutor, dar asta trebuie să fie o soluţie sau o fază tranzitorie a istoriei noastre. Asta spune ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Nicu Popescu într-un interviu acordat lui Veaceslav Berbeca, expert în politică de la IDIS Viitorul.

Ministrul de Externe spune că de fiecare dată UE a avut un mesaj de sprijinire a reformelor şi a noiii guvernări: „Mesajul de susţinere al UE nu este o declaraţie abstractă lipsită de substanţă. Sprijinul acordat statului nostru de Uniunea Europeană ia forma unor măsuri concrete de finanţare a proiectelor. Trebuie să menţionez că fără sprijinul financiar al UE nu am fi reuşit să achităm pensiile şi salariile bugetarilor. Orice alt guvern, dacă nu avea acest ajutor financiar, trebuia să reducă salariile şi pensiile. O bună parte din această finanţare sunt granturi care nu se rambursează”.

În acest context, Republica Moldova a solicitat creşterea cotelor pentru anumite produse alimentare pe care le exportăm în UE, cum ar fi cireşele, strugurii, prunele.

Totuşi, este important pentru noi, ca stat, să nu stăm mereu cu mâna întinsă, spune ministrul.

„Avem nevoie de ajutor, dar asta trebuie să fie o fază tranzitorie a istoriei noastre. Trebuie să fim şi noi donatori asistenţă. Putem aduce exemplul statelor din Europa de Est, precum Georgia şi Ucraina, care sunt deja state care oferă asistenţă. Trebuie să avem o societate dezvoltată pentru a nu depinde de ajutorul extern. Este important să facem eforturile necesare pentru a dezvolta economia, pentru a ajunge într-o fază, unde nu vom avea nevoie de asistenţă”, mai spune Popescu.

Ţara noastră nu poate oferi multe, însă chiar şi contribuţiile simbolice sunt importante, declară ministrul. În acest sens, se duc discuţii ca Republica Moldova să participe la unele misiuni de gestionare a crizelor desfăşurate de UE, anume pentru a sprijini Uniunea Europeană, iar prin asta, Republica Moldova să arate că nu este doar consumatoare, dar şi că poate oferi asistenţă şi expertiză.