ECONOMIC

Niciodată nu e prea târziu să pui pe roate afacerea visurilor tale, cu investiţii minime. O demonstrează o femeie din Slobozia Mare, Cahul

Niciodată nu e prea târziu să pui pe roate afacerea visurilor tale, cu investiţii minime. O demonstrează o femeie care după ce s-a pensionat şi-a transformat casa într-un fel de pensiune, iar bucătăria - într-o mini fabrică de conserve. Cei care-i trec pragul pot gusta preparate tradiţionale, gătite după obiceiuri străvechi. Gospodina a putut să-şi valorifice talentul şi a creat o o mică afacere datorită unui grant acordat de Uniunea Europeană. Cu banii primiţi şi-a cumpărat utilaje performante pentru bucătărie şi a creat o gospodărie ţărănească.

MARIA MINCIUNĂ, antreprenoare: „Când vine cineva la noi îi întâmpinăm cu pâine proaspătă, şi piperul făcut de casă, e traditional zonei date, piperul e crescut de noi”.

Pragul casei Mariei Minciună din Slobozia Mare, Cahul, este trecut de mulţi oaspeţi din toată Republica Moldova, dornici de a descoperi tradiţiile regiunii de sud. Afară, la foc de lemne, se face dulceaţa din ardei, o specialitate a casei din care fiecare oaspete poate gusta.

MARIA MINCIUNĂ, antreprenoare: „Oţet de vin, zahăr, punem şi suc de lămâie, şi portocală îi mai pun. Cu carne, cu brânzeturi, în loc de muştar şi checiup”.

Maria Minciună are 61 de ani şi a fost bucătăreasă. S-a specializat pe prepararea conservelor din legume şi a dulceţurilor, după reţete inventate chiar de ea. După ce a fost la târguri şi a postat imagini cu preparatele sale, au început să vină şi comenzile de la pofticioşi. Încurajată de copii şi de soţ, a decis să-şi transforme pasiunea pentru gastronomie într-o mică afacere. Totul a fost posibil cu ajutorul unui grant de peste patru mii de euro, obţinut prin intermediul organizaţiei Eu4Moldova, în cadrul unui proiect câştigat de grupul de acţiune locală Lunca Prutului de Jos, satul Slobozia Mare.

MARIA MINCIUNĂ, antreprenoare: „Mama şi bunica mea. Erau bucătărese perfecte şi făceau toate cele de casă şi am hotărât să facem un brand local, de ce să nu ducem mai departe. Să fie cunoscute pe piaţa locală, aici avem dulceaţă de smochine, de flori de suc, de salcâm. De nuci”.

În pandemie, soţii Minciună au oferit cazare turiştilor. Gazda le oferă cele mai alese bucate tradiţionale, dar le arată şi împrejurimile.

MIHAI MINCIUNĂ, antreprenor: „Vin îi ducem la Beleu,  acolo îi plimbă cu barca, îi mai ducem pe la Prut.  A avut cineva ocazia de dormi şi pe acest pat, dar de obicei în casă, avem două dormitoare. Am avut ultmii, acum vreo două săptămâni, de la Bălţi au fost”.

Gospodăria Ţărănească va fi extinsă. iar Maria Minciună va creea şi  locuri de muncă.