„Moldovagaz” şi „Gazprom” au ajuns la o înţelegere pentru prelungirea contractului de furnizare a gazelor
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

„Moldovagaz” şi „Gazprom” au ajuns la o înţelegere pentru prelungirea contractului de furnizare a gazelor

Igor Dodon a avut o întrevedere cu Vadim Ceban, în cadrul căreia preşedintele Consiliului de Administraţie al companiei S.A. „Moldovagaz” l-a informat pe preşedinte că S.A. ,,Moldovagaz” şi SAP „Gazprom” au ajuns la o înţelegere şi sunt gata să semneze, în cel mai scut timp, anexele la Contractul de furnizare şi Contractul de transport de gaze naturale în vigoare.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Igor Dodon menţionează că, în prezent, experţii părţilor coordonează anexele de prelungire a contractului actual pentru un termen de 3 ani.

Prealabil semnării contractului cu SAP ,„Gazprom”, pentru a asigura furnizarea fiabilă a gazelor naturale,, S.A. ,,Moldovagaz” are nevoie ca trei documente importante să fie coordonate, aprobate şi semnate de organele ei de conducere: Contractul de furnizare de gaze naturale; Contractul de transportare prin teritoriul Ucrainei a gazelor naturale, care urmează a fi semnat cu transportatorul ucrainean; Contractul de interconexiune (Interconecction Agreement) pentru punctele Alexeevca, Grebeniki, Căuşeni pentru operatorul mixt ucrainean şi Acordul tehnic pentru balanţa mixtă la Staţia de Măsurare Gaze SMG Căuşeni şi SMG Orlovka, între operatorii Ucrainei şi ai Republicii Moldova.

În perioada septembrie - octombrie 2019, S.A. ,,Moldovagaz” a coordonat cu SAP ,,Gazprom” prelungirea contractului în vigoare pentru perioada 2020-2022. Contractul prevede condiţiile furnizării gazelor naturale pentru consumatorii Republicii Moldova prin 3 modalităţi de alternativă: la hotar cu Federaţia Rusă şi Ucraina (Staţia de Măsurare Gaze (SMG Sudja, SMG Valuiki), la hotar cu România şi Ucraina (SMG Isaccea şi SMG Orlovka), în alte puncte de intrare în sistemul de gaze al Ucrainei, prin culoarul transbalcanic, la hotarul de vest cu ţările UE. Mîine, 12 noiembrie 2019 reprezentanţii SA ,,Moldovagaz” împreună cu reprezentanţii Ministerului Economiei şi Infrastructurii al Republicii Moldova se vor deplasa la SMG Isaccea, SMG Orlovka şi la Negru Vodă pentru a se întîlni cu partenerii săi din România şi Ucraina.

Vadim Ceban a menţionat că S.A. ,,Moldovagaz” este pregătită să recepţioneze circa 12,4 milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi, după ultimele activităţi pe care le-a desfăşurat în comun cu operatorii de transport gaze din Bulgaria, România, Ucraina şi Republica Moldova. Partea română şi partea ucraineană deja au confirmat oficial despre finalizarea tuturor lucrărilor.

În cadrul discuţie, preşedintele Igor Dodon a reiterat că prioritatea de bază este evitarea problemelor legate de aprovizionarea Republicii Moldova cu gaze naturale. În caazul sistării tranzitului gazelor prin teritoriul Ucrainei, începând cu 1 ianuarie 2020, se vor examina şi alte variante de transportare.

Vadim Ceban a dat asigurări că Republica Moldova nu va avea dificultăţi în acest sens. Totodată, Igor Diodon şi-a exprimat disponibilitatea de a se implica la nivel politic şi de a purta discuţii cu conducerea Federaţiei Ruse, României şi a Ucrainei în cazul apariţiei unor eventuale probleme
Similare
RECOMANDĂRI