Mold-street: Valoarea subvenţiilor pentru asigurarea riscurilor în agricultură s-a redus de 10 ori, în ultimii 6-7 ani
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Mold-street: Valoarea subvenţiilor pentru asigurarea riscurilor în agricultură s-a redus de 10 ori, în ultimii 6-7 ani

În ultimii 6-7 ani valoarea subvenţiilor pentru asigurarea riscurilor în agricultură s-a redus de circa 10 ori, arată date ale Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA).

Astfel dacă în anii 2012-2013 valoarea subvenţiilor pentru asigurarea riscurilor în agricultură ajungea la circa 40 milioane lei pe an, sau mai mult de 9% din valoarea tuturor subvenţiilor, apoi în ultimii trei ani acestea s-au diminuat şi au o cotă mai mică de un procent din totalul subvenţiilor, menţionează Mold-Street.com

De ce s-au diminuat subvenţiile pentru asigurarea riscurilor

De exemplu în anul 2017 au fost autorizate 80 de cereri în valoare de doar 4,5 milioane lei, ceea ce reprezintă doar 0,6% din fondul de subvenţii. În 2018 au valoarea subvenţiilor în aceste scopuri s-a mai majorat ajungând la 7,41 milioane lei, iar cota din total a fost de aproape 0,8%.

În acest an deocamdată au fost autorizate 33 de dosare şi plăţi de doar 2,54 milioane lei, ceea reprezintă aproape 0,8% din sumele autorizate. Această evoluţie dramatică a fost subiectul unei şedinţe de lucru la AIPA cu mai multe companii de asigurări care asigură riscurile de producţie în agricultură.

În cadrul acesteia s-a încercat identificarea problemelor cu care se confruntă companiile de asigurări în domeniul asigurării riscurilor de producţie în agricultură, precum şi impedimentele pe care le întâmpină AIPA în procesul de subvenţionare a proiectelor de tip start-up.

Administraţia AIPA nu oferă detalii privind motivele unei astfel evoluţii dramatice, dar a atras atenţia ca asiguratorii să ofere pe viitor nişte pachete de servicii tot mai atractive, pentru producătorii agricoli, astfel, stimulând fermierii să-şi asigure obiectele investiţionale, prin crearea unei culturi de gestionare a riscurilor în agricultură.

Companiile la rândul lor au punctat probleme precum: dificultăţile privind asigurarea terenurilor/bunurilor supuse subvenţionării; efectuarea recalculărilor privind suprafeţele de plantaţii ce urmează a fi asigurate; reducerea procesului de birocratizare la întocmirea pachetului de documente necesare pentru solicitarea subvenţiei, etc.

Directorul AIPA, Vadim Curmei a propus de a organiza o şedinţă comună atât cu reprezentanţii companiilor de asigurări precum şi cu reprezentanţii societăţii civile din domeniul agricol, pentru a asigura o cooperare tot mai intensă, în vederea creşterii numărului de solicitări, privind asigurarea riscurilor în agricultură.

Valoarea subvenţiei limitată la 400.000 lei pentru un solicitant

Menţionăm că Submăsura 1.7A. Stimularea mecanismului de asigurare a riscurilor în agricultură, până în 2016 era Submăsura 2.

Listei riscurilor pentru a căror asigurare se subvenţionează, din fondul de subvenţionare a producătorilor agricoli sunt primele de asigurare în fitotehnie, horticultura, viticultură şi zootehnie şi o serie de culturi agricole şi specii de animale şi păsări pentru a căror asigurare se subvenţionează, din fondul de subvenţionare a producătorilor agricoli.

Cuantumul maxim al subvenţiei se stabileşte ţinând cont de primele de asigurare calculate conform tarifelor de asigurare prevăzute în condiţiile speciale de asigurare a riscurilor de producţie în agricultură şi se prevede că nu depăşeşte plafonul de 400.000 de lei pentru unul şi acelaşi producător agricol.

Similare
RECOMANDĂRI